„Nu aveți nicio îndoială: aceasta este o slujbă pe viață”. Cum reușește Vladimir Putin să continue să câștige alegerile din Rusia (analiză Reuters)

„Nu aveți nicio îndoială: aceasta este o slujbă pe viață”. Cum reușește Vladimir Putin să continue să câștige alegerile din Rusia (analiză Reuters)

Într-o Rusie aflată în război, există un singur candidat adevărat și un singur câștigător: Vladimir Putin, scrie vineri Reuters, într-o analiză în care încearcă să explicele motivele din cauza cărora liderul de la Kremlin reușește să câștige, pe bandă rulantă, alegerile din țară.

În timp ce rușii au început să voteze în cadrul alegerilor din 15-17 martie, popularitatea fostului locotenent-colonel KGB, acum în vârstă de 71 de ani, este ridicată, pe fondul unui sprijin puternic pentru războiul din Ucraina.

„Îl susțin pe Putin și, bineînțeles, voi vota pentru el”, a declarat Lyudmila Petrova, o femeie în vârstă de 46 de ani, pentru agenția de presă, în timp ce cumpăra adidași New Balance contrafăcuți, de fabricație chineză, în sudul Moscovei, într-una dintre cele mai mari piețe angro din Rusia.

„Putin a ridicat Rusia din genunchi. Iar Rusia va învinge Occidentul și Ucraina. Nu puteți învinge Rusia – niciodată”, a spus Petrova. „Ați înnebunit complet în Occident? Ce treabă are Ucraina cu voi?”, a adăugat ea.

Occidentul îl consideră pe Putin un autocrat, un criminal de război, un ucigaș și chiar, așa cum a declarat luna trecută președintele american Joe Biden, un „ticălos nebun” care, potrivit oficialilor americani, a înrobit Rusia într-o dictatură coruptă ce duce la ruină.

„Este o slujbă pe viață. Putin nu are concurenți”

Dar în Rusia, războiul l-a ajutat pe Putin să își întărească controlul asupra puterii și să își sporească popularitatea în rândul rușilor, potrivit sondajelor și interviurilor cu surse rusești de rang înalt.

„Nu aveți nicio îndoială: aceasta este o slujbă pe viață”, a declarat un personaj puternic, familiarizat cu gândirea la nivelurile superioare ale Kremlinului. Sursa a discutat cu Reuters sub protecția anonimatului, pentru a putea să-și exprime opiniile pe teme politice.

„Putin nu are concurenți – el se află la un nivel complet diferit. Occidentul a făcut o greșeală foarte gravă ajutând la unificarea unei mari părți din elita rusă și a populației rusești în jurul lui Putin prin sancțiunile și denigrarea Rusiei”, a spus el.

O altă sursă rusă de rang înalt a declarat că menținerea lui Putin în funcția de lider nu este o chestiune care ține de politică, ci de sănătatea acestuia, care pare robustă. Actualul președinte nu are un succesor vizibil.

Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe scară largă în februarie 2022, după opt ani de conflict în Donbas între forțele Kievului, pe de o parte, și ucrainenii proruși și interpușii ruși, pe de altă parte.

Zeci de mii de soldați au fost uciși și mult mai mulți au fost răniți de ambele părți, mii de civili ucraineni au murit, iar economia și infrastructura Ucrainei au suferit pagube în valoare de sute de miliarde de dolari.

Occidentul, care spune că Putin este o amenințare ce depășește cu mult granițele fostei Uniuni Sovietice, a furnizat Ucrainei ajutoare, arme și informații de nivel înalt în valoare de sute de miliarde de dolari. Liderii occidentali îl acuză pe Putin că duce un război brutal de tip imperialist, menit să restabilească influența globală a Rusiei.

Război cu Occidentul

Putin prezintă războiul ca parte a unei bătălii existențiale cu un Occident în declin și decadent, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, invadând ceea ce liderul rus consideră a fi sfera de influență a Moscovei (incluzând aici Ucraina).

Acest lucru îi atrage pe mulți ruși care sunt suspicioși în ceea ce privește politica și intențiile Occidentului, dacă nu și bunurile de consum care vin din țările vestice. Înalți oficiali de la Kremlin, unii purtând hanorace cu inscripția „Echipa lui Putin”, vorbesc deschis despre un război cu NATO.

Rata de aprobare a lui Putin este în prezent de 86%, în creștere de la 71% cu puțin timp înainte de invadarea Ucrainei, potrivit Centrului Levada, un centru de sondaje de opinie respectat din Rusia. Rata de simpatie pentru Putin a sărit și în timpul războiului din 2008, cu Georgia, precum și în timpunl anexării peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.

Televiziunea rusă și o operațiune sofisticată de social media îl proiectează pe Putin ca pe un patriot puternic și îi ironizează pe liderii occidentali, precum Biden, ca fiind slabi, proști și înșelători.

„Pentru mulți ruși, care sunt parțial inspirați de propagandă, dar mai ales de propriile convingeri interioare, Rusia se află într-o veche luptă cu Occidentul – iar ceea ce se întâmplă în prezent este un episod din această luptă”, a explicat, pentru Reuters, Alexei Levinson, șeful departamentului de cercetare socioculturală de la Levada.

„Cei care își exprimă astfel de sentimente în sondajele noastre se consideră participanți, într-un fel sau altul, la această luptă cu Occidentul. Ei sunt precum fanii de fotbal care își imaginează că sunt participanți la meciul de fotbal”, a mai spus Levinson.

În timp ce unii din cadrul elitei ruse sunt sceptici în ceea ce privește continuarea războiului, ei au multe de pierdut dacă se opun Kremlinului – așa cum a arătat revolta eșuată de anul trecut a lui Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner.

Avionul lui Prigojin s-a prăbușit pe 25 august 2023, la două luni de la răzvrătire.

Putin lasă puține lucruri la voia întâmplării. După începutul invaziei pe scară largă, autoritățile au reprimat orice semn de disidență. Sute de persoane au fost arestate pentru că și-au exprimat opoziția, iar protestele sunt interzise.

Mass-media de stat, care domină undele de emisie din Rusia, îi este fidelă lui Putin. Sarcina celor trei candidați rivali este să piardă. Niciunul dintre ei nu are o rată de aprobare de peste 6%.

Un funcționar electoral i-a spus lui Boris Nadejdin, un candidat anti-război care a fost interzis deși a strâns zeci de mii de semnături pentru a putea participa în alegeri, că ar trebui să se concentreze asupra propriilor eșecuri, în loc să se plângă.

Principala preocupare a Kremlinului este asigurarea unei participări ridicate la vot. Unii manageri din companiile de stat au ordonat angajaților să voteze – și să prezinte fotografii ale buletinelor de vot, au declarat șase surse pentru Reuters. Chiar și pe bancomate au fost puse mesaje care le reamintesc rușilor să meargă la vot.

Leonid Volkov: „Dinozaurii au fost foarte puternici înainte de a dispărea”

Liderii opoziției fragmentate din Rusia sunt fie în străinătate, fie în închisoare, fie tăcuți, fie morți.

Aleksei Navalnîi, cel mai important lider al opoziției din Rusia, a murit pe 16 februarie în colonia penitenciară arctică „Lupul polar”, după cum a anunțat serviciul penitenciar. Văduva lui, Iulia, a făcut apel la ruși să se prezinte la secțiile de votare duminică, 17 martie, la prânz, pentru a-și arăta opoziția.

Navalnîi caracterizase Rusia lui Putin drept un stat criminal fragil, condus de hoți, lingușitori și spioni cărora le pasă doar de bani. El estimase de mult timp că Rusia s-ar putea confrunta cu tulburări politice seismice, inclusiv cu o revoluție.

Întrebat dacă Putin este puternic sau slab, Leonid Volkov, unul dintre principalii consilieri ai lui Navalnîi, a spus: „Dinozaurii au fost foarte puternici înainte de a dispărea”.

La scurt timp după ce a discutat cu Reuters la Vilnius, Volkov a anunțat că a fost atacat cu un ciocan, în fața casei lui. Lituania a pus atacul pe seama Rusiei. Kremlinul a refuzat să comenteze incidentul.

De la tribunal, unde a fost condamnat luna trecută la 2 ani și jumătate de închisoare pentru „discreditarea forțelor armate”, veteranul activist rus pentru drepturile omului Oleg Orlov a comparat Rusia lui Putin cu ceva desprins dintr-un roman al lui Franz Kafka sau Vladimir Sorokin.

„Cei care au condus țara noastră în groapa în care se află acum reprezintă bătrânii, vremurile revolute, învechitul”, a declarat Orlov.

„Ei nu au niciun simț al viitorului – doar imagini false ale trecutului, doar miraje ale «măreției imperiale»”. Și ei împing Rusia înapoi, înapoi în distopie”.

„Putin poate continua să lupte în Ucraina atât timp cât dorește”

Războiul a costat multe mii de vieți rusești, armata rusă și serviciile de securitate nu au reușit să conducă un război scurt și victorios, iar mobilizarea din 2022 a speriat o parte a populației.

Dar sancțiunile occidentale nu au reușit până acum să scufunde economia Rusiei, iar Putin a reușit să mobilizeze sute de mii de soldați ruși și a înclinat brusc Moscova spre superputerea Chinei.

Economia Rusiei, axată pe război, a crescut anul trecut cu 3,6%, iar salariile reale au crescut cu 7,8%, dar se confruntă cu deficit de forță de muncă, deficit de investiții și declin demografic, arată datele oficiale.

Putin crede că are mai multă putere de rezistență în Ucraina decât Statele Unite și că poate menține Rusia în luptă încă mulți ani, potrivit a trei surse rusești.

„Războiul nu este neapărat rău pentru o economie pe termen scurt”, a declarat una dintre surse, care a cerut să nu-i fie dezvăluită identitatea.

„Putin poate continua să lupte (în Ucraina, n.r.) atât timp cât dorește”, a adăugat această sursă.

Citiți și:

Un individ necunoscut s-a filmat în timp ce pare să urineze pe mormântul părinților lui Vladimir Putin. Imaginile au devenit virale pe internet
Momentul în care Vladimir Putin votează, online, din biroul său de la Kremlin, la alegerile prezidențiale din Rusia | VIDEO
Furios, Putin promite represalii, acuzând Ucraina de atacurile care perturbă alegerile prezidențiale: „Nu vor rămâne nepedepsite” | VIDEO
Incidente la alegerile din Rusia: incendiu într-o secție, un cocktail Molotov aruncat în alta și cerneală verde turnată în urne | VIDEO
Șefa Comisiei Electorale Centrale din Rusia le transmite „ticăloșilor” care vandalizează urnele de vot „pentru câțiva arginți” că riscă închisoarea
Joe Biden îl numește pe Vladimir Putin un „ticălos nebun” și spune că „trebuie să fim mereu îngrijorați de un conflict nuclear”
Ultimul plan al lui Aleksei Navalnîi pentru a-i provoca lui Vladimir Putin „daune maxime” chiar în timpul alegerilor prezidențiale
„La ora 12”. Alexei Navalnîi le spune rușilor cum să organizeze un protest național, masiv, față de Putin, în ziua alegerilor, fără să pățească nimic
Unul dintre cei mai vechi colaboratori ai lui Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov, a fost atacat și bătut cu ciocanul, în fața casei lui din Lituania | FOTO
Atacul cu ciocanul asupra lui Leonid Volkov, aliatul lui Navalnîi, a fost probabil „organizat de Rusia”, spun serviciile secrete din Lituania

Foto: Profimedia Images

Urmăriți pe Libertatea LIVETEXT Alegeri prezidențiale Rusia 2024. Rușii, chemați trei zile la urne, într-un scrutin fără surprize. Putin a votat online

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *