Nu există Ziua Femeii în Fâșia Gaza, spun mamele copiilor înfometați. „Aici suntem aproape de Ziua Judecății de Apoi, din cauza Israelului!”

Nu există Ziua Femeii în Fâșia Gaza, spun mamele copiilor înfometați. „Aici suntem aproape de Ziua Judecății de Apoi, din cauza Israelului!”

Ziua Femeii? Într-un cort din orașul Rafah, unde Um Zaki fierbe terci de ovăz la foc deschis pentru a potoli foamea celor șase copii ai ei, sărbătoarea internațională de 8 martie a trecut deja, părând mai degrabă o glumă crudă, scrie Reuters.

„Acum, toate zilele noastre arată la fel. Zilele de sărbători, ocaziile fericite, mâncarea bună, râsetele și speranța, toate au dispărut din cauza războiului”, a spus femeia, pentru agenția de știri, prin telefon.

„Ce este Ziua Femeii? Suntem lipsite de drepturile minime, suntem lipsite de viață. În fiecare zi, femeile mor din cauza bombelor israeliene”, a continuat Um Zaki.

8 martie – Ziua Internațională a Femeii – este de obicei o sărbătoare publică majoră în teritoriile palestiniene, când familiile din Gaza își pun cele mai frumoase haine și se adună în hoteluri și restaurante pentru a-și sărbători mamele, fiicele și surorile.

Acum, cu cele 2,3 milioane de locuitori din Gaza, aproape toți fără adăpost și toți luptând pentru supraviețuire, este dureros chiar și ca oameni să se mai gândească la astfel de lucruri, notează Reuters.

Într-o zi în care în mod normal ar fi purtat machiaj, fața ei era acum plină de funingine de la focurile de gătit în aer liber, a precizat Um Zaki. Femeia a început să povestească despre cum lenjeria ei intimă este înșirată în afara cortului, pe o sârmă, astfel încât toată lumea o poate vedea.

O altă femeie de lângă ea a plâns în telefon: „Ziua Femeii! Nu există Ziua Femeii în Gaza. În Gaza suntem aproape de Ziua Judecății de Apoi din cauza Israelului!”.

Într-un comunicat emis chiar vineri, 8 martie, Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de organizația islamistă Hamas, a afirmat că 60.000 de femei însărcinate din enclava palestiniană asediată de forțele israeliene suferă de deshidratare și malnutriție.

„Cinci mii de femei însărcinate nasc în fiecare lună în Gaza în condiții grele, nesigure și nesănătoase din cauza bombardamentelor și a strămutărilor”, mai scrie în comunicat.

Oficialii din domeniul sănătății din Gaza spun că aproape 9.000 dintre cei 30.878 de oameni confirmați ca fiind uciși în ofensiva israeliană sunt femei, iar alți 13.000 sunt copii de ambele sexe. Se crede că multe alte mii de cadavre se află sub dărâmături.

În condițiile în care foametea acută se răspândește acum în enclavă și nu există practic niciun fel de hrană disponibilă, mamele și copiii mici sunt cei mai vulnerabili.

Deși criza nu durează încă de suficient mult timp pentru ca foametea să ucidă un număr atât de mare de oameni precum cel asociat cu acest flagel, aceasta este deja cea mai răspândită situație de urgență cauzată de foamete la care a asistat vreodată IPC, organismul internațional însărcinat cu evaluarea foametei.

În februarie anul acesta, IPC a anunțat că Fâșia Gaza se confruntă deja cu „cea mai mare proporție de persoane care se confruntă cu un nivel ridicat de insecuritate alimentară acută pe care IPC a clasificat-o vreodată pentru o anumită zonă sau țară”.

Agenția de asistență a ONU pentru refguiații palestinieni, UNRWA, a precizat pe rețeaua de socializare X că numărul de morți de până acum în seamnă că în Gaza sunt ucise în medie 63 de femei pe zi, dintre care 37 sunt mame.

Armata israeliană afirmă că face tot posibilul pentru a reducere rănirile provocate civililor și acuză Hamas că folosește civilii pe post de scuturi umane.

Israelul susține că nu limitează intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza și dă vina pentru lipsa acestora pe agențiile ONU însărcinate cu distribuirea lor. Organizațiile internaționale din domeniul ajutorului umanitar spun că nu pot face acest lucru într-o zonă de război în care administrația civilă s-a prăbușit și că trupele israeliene care patrulează în Gaza au datoria de a asigura livrarea în siguranță a alimentelor.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *