Nu locuiești la adresa din buletin? Trebuie să obții această viză până pe 5 aprilie. Ce se întâmplă dacă nu o primești

Nu locuiești la adresa din buletin? Trebuie să obții această viză până pe 5 aprilie. Ce se întâmplă dacă nu o primești

Conform legii, oricine vrea să obțină viza de flotant trebuie să aștepte aproximativ 5 zile lucrătoare pentru a o obține. În anul electoral 2024, care începe pe 9 iunie cu alegerile locale, oamenii ar trebui să se grăbească pentru a depune dosarul în așa fel încât în jurul datei de 5 aprilie să obțină această viză. În caz contrar vor rata acest tur de alegeri.

Viza de flotant poate fi obținută în 60 de zile

Așadar, cei care vor să aibă drept de vot la alegerile locale din 9 iunie trebuie să depună cererea pentru a obține viza de flotant cel târziu până la finele lunii martie, pentru a fi siguri că vor avea drept de vot pe 9 iunie. Asta, pentru că legea prevede că viza de flotant trebuie obținută cu cel puțin 60 de zile înainte de a vota la alegerile locale.

Conform legii, cei care doresc să voteze la alegerile locale în altă localitate decât cea menționată pe buletin trebuie să aibă viza de flotant pe buletin. Cel mai sigur ar fi ca toți acești oameni să se grăbească pentru a obține viza de flotant până cel târziu pe 5 aprilie 2024. Potrivit primarului Nicușor Dan, oamenii sunt încurajați astfel să-și rezolve situația cât mai rapid.

În teorie, între 5 aprilie și 9 iunie sunt 65 de zile, însă pentru siguranță oamenii ar trebui să aplice pentru viza de flotant cândva spre finele lunii martie. ”Mai sunt două săptămâni în care pot să îşi ia viza de flotant. Dacă locuiesc în Bucureşti, dar nu au buletin de Bucureşti sau viza lor de flotant expiră, legea spune că trebuie, ca să votezi, să ai o viză de flotant cu cel puţin 60 de zile înainte de momentul votului.

Termenul limită, ca să o ai deja în buletin este 5 aprilie”, a declarat Nicuşor Dan. Ușor de înțeles, cei fără viză de flotant nu vor putea vota la alegerile locale din 9 iunie, cu toate că vor avea dreptul să voteze la alegerile europarlamentare din aceeași dată.

La ce este importantă viza de flotant și la ce ajută?

Pentru a obține viza de flotant, solicitantul trebuie să ia legătura cu Primăria și să prezinte mai multe documente relevante. Din dosar nu trebuie să lipsească o cerere de viză de flotant completată (care e în mod normal disponibilă pe site-ul primăriilor). Mai este necesar un act de identitate valabil, cum ar fi cartea de identitate sau pașaportul.

Alte documente necesare sunt cele care atestă dreptul de folosință a locuinței (cum ar fi o adeverință de proprietar, contract de închiriere, titlu de proprietate) precum și o declarație pe proprie răspundere, completată la Primărie. Autoritățile locale ar mai putea solicita alte documente cum ar fi certificatul de naștere sau de căsătorie.

În mod normal viza de flotant este eliberată pe o perioadă nedeterminată, însă aceasta trebuie actualizată în momentul în care se schimbă locația de reședință a cetățeanului. Această viză e foarte importantă pentru oricine stă în chirie sau la cămin, pentru că vorbim practic de dreptul legal de a locui la o adresă specifică.

Există, de asemenea, o diferență între viza de flotant și cea de mutație. Prima ar fi temporară, și se aplică doar în cazul studenților, în timp ce mutația e schimbarea permanentă a adresei de domiciliu. Aceasta necesită un act legal, cum ar fi un contract de închiriere sau de vânzare-cumpărare a unei locuințe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *