Nu vă îmbolnăviți în Grecia! Mai multe persoane și-au pierdut viața așteptând ore întregi ambulanța

Nu vă îmbolnăviți în Grecia! Mai multe persoane și-au pierdut viața așteptând ore întregi ambulanța

Cel puțin nouă decese ar fi putut fi evitate în Grecia în această vară, scrie site-ul Politico. Pe insulele pline de turiști, inclusiv români, lipsesc ambulanțele și personalul medical. Aceasta era situația și înainte să izbucnească incendiile violente.

O mulțime de turiști își petrec concediul pe insulele grecești. În caz că ar avea probleme de sănătate și ar chema o ambulanță, ar putea aștepta câteva ore până ca aceasta să ajungă. S-a întâmplat și în suburbiile Atenei. 

O tânără de 19 ani, însărcinată în opt luni și copilul ei nenăscut, de pildă, au murit, scrie Politico. Fata i-a apelat pe salvatori de aproape 20 de ori în cele cinci ore de așteptare. 

Nouă decese ar fi putut fi evitate în această vară, mai notează publicația, dacă sistemul medical din Grecia nu ar fi fost în criză. 

Unele spitale de pe insule nu au medici generaliști permanenți și se bazează pe specialiști de pe continent, care vin pe termen scurt, motivați de stimulente financiare. 

Nici serviciile de ambulanță nu sunt puse la punct, notează autoarea articolului: „Pe multe insule din Ciclade și din Dodecanez, abia dacă există o ambulanță disponibilă 24 de ore pe zi. Această problemă nu este unică pentru insule; în Atena, în jur de 50 de ambulanțe funcționează, în loc de 85-90 câte ar fi necesare”, scrie aceasta. 

Multe insule grecești, precum Kos din Marea Egee, se luptă cu personalul medical redus și cu lipsa de ambulanțe. Foto: Profimedia

Specialiștii nu vor să locuiască pe insule din cauza costurilor ridicate atrase de turism

Chiar dacă statul își propune să angajeze mai mulți medici, eșuează, pentru că specialiștii refuză să se mute pe insulele din Marea Egee, unde costul traiului a crescut din cauza dezvoltării turismului. Astfel, există o presiune și mai mare asupra serviciului de ambulanță (EKAV).

„Trebuie să reproiectăm serviciul de ambulanță de la zero, deoarece există lacune uriașe în toată țara”, a declarat, pentru Politico, Giorgos Mathiopoulos, președintele EKAV.

„Am trimis mai mulți specialiști în sănătate din restul țării pe insule pentru a acoperi nevoile din acest sezon”, a mai spus Mathiopoulos. „Colegii noștri sunt nevoiți să își întrerupă vacanțele de vară pentru asta, dar acestea sunt, evident, doar soluții improvizate”.

Mesajul unui cardiolog, singurul de pe insulă: Mi-am atins limitele, am nevoie de ajutor

Soluții care de multe ori nu salvează vieți, subliniază Politico. În iunie, o femeie de 63 de ani de pe insula Kos a murit într-o camionetă, în timp ce era transferată la un spital local. Atunci, singura ambulanță de pe insulă era ocupată cu altă urgență. 

De 11 persoane este nevoie ca să opereze o ambulanță 24 de ore șapte zile pe săptămână. Kos, o insulă cu 40.000 de rezidenți permanenți, găzduiește peste un milion de turiști în timpul verii. Oricare dintre aceștia ar putea avea o urgență medicală, însă dintre cele trei ambulanțe noi, doar una poate fi operată, pentru că pe insulă sunt numai 10 paramedici. Doi dintre ei, însă, vor ieși la pensie anul viitor.

În plus, singurii doi medici generaliști de la spitalul din Kos au demisionat în 2021. Ca aproape toate celelalte spitale de pe insulă, și cel de aici se bazează pe specialiștii care ajută pe termen scurt. Până acum, nimeni nu a aplicat pentru posturile vacante. 

La sfârșitul lunii iunie, singurul cardiolog a protestat în curtea spitalului din Kos. A afișat un banner pe care scria: „Mi-am atins limitele, am nevoie de ajutor”. Lucrase 28 de zile la rând.

Puținii medici de pe insule sunt epuizați. Federația asociațiilor medicilor de spital (OENGE) a declarat că se ajunge la „colapsul multor spitale din regiune și, de asemenea, al unor departamente din spitalele orașelor mai mari”.

„Aceste lucruri nu au voie să se întâmple într-o lume civilizată, într-o țară europeană, destinație turistică”, a declarat, pentru Politico, Theodosis Nikitaras, primarul din Kos. „Este nevoie de recrutare permanentă și de soluții permanente”.

Guvernul trimite pompierii și personalul militar ca să acopere urgențele medicale

La scurt timp după decesul femeii de 63 de ani, a murit acea tânără de 19 ani, însărcinată în opt luni, în Atena. 

Apoi, o femeie de 78 de ani a încetat din viață pe insula Lesbos. Și-a pierdut cunoștința în timp ce înota, iar paramedicii au ajuns la fața locului două ore mai târziu. 

După criticile venite în urma acestor decese, guvernul a trimis pompieri, personal militar și șoferi ai autorităților locale pentru a ajuta la acoperirea deficitului de personal din zonele turistice. Dar angajații de pe ambulanță și medicii protestează față de această decizie, pe care o numesc o „căutare neștiințifică de soluții rapide”.

Aceștia susțin că este periculos ca personalul neinstruit să intervină în situații de urgență, pentru că pacienții ar putea avea nevoie de tratament la locul incidentului.

Parlamentul din Grecia a adoptat amendamentul pentru intervențiile în cazuri de urgență din partea pompierilor și a personalului militar chiar în iulie, în perioada în care pompierii se luptau cu incendiile. 

„Aceasta este Grecia reformistului (premierul Kyriakos, n.r.) Mitsotakis?”, a declarat Sokratis Famellos, din partidul de opoziție Syriza. „Este aceasta Grecia 2.0? Împrumută pompieri, soldați și alt personal, plasându-i la serviciul de ambulanță, care nu are salvatori și șoferi? Este aceasta modernizare?”. 

Guvernul a transmis că nu reprezintă o soluție pe termen lung la problema lipsei de personal și că încearcă să salveze vieți în timpul sezonului turistic.

Premierul conservator Kyriakos Mitsotakis a fost reales pe 25 iunie, după ce a promis că va reforma sistemul național de sănătate. El a afirmat că o să angajeze aproximativ 10.000 de lucrători din domeniul sănătății, inclusiv 800 de șoferi de ambulanță și 250 de paramedici pe motocicletă, mai scrie Politico. 

Confederația angajaților din spitalele publice (POEDYN) a spus că aceste angajări doar înlocuiesc pensionările recente și nu sunt suficiente. 

Foto: Profimedia

  

  

Please follow and like us:
Pin Share