O icoană dispărută de 40 de ani din Mănăstirea Cernica a fost găsită. Cine a înapoiat-o. Este veche de 3 secole

O icoană dispărută de 40 de ani din Mănăstirea Cernica a fost găsită. Cine a înapoiat-o. Este veche de 3 secole

O icoană rătăcită din Mănăstirea Cernica, veche de 3 secole, a fost găsită după 40 de ani de când i s-a sesizat dispariția. Drept urmare, a fost înapoiată lăcașului sfânt de curând și va putea fi admirată în muzeul instituției de cult.

Icoana care a fost înapoiată Mănăstirii Cernica

Icoana datează din secolul al XVIII-lea și reprezintă o scenă din Evanghelii. A reapărut în 2015, în cadrul unei licitații de artă. Cel care a cumpărat-o i-a descoperit între timp povestea și s-a hotărât să o returneze Mănăstirii Cernica.

Lucrarea se numește Duminica Samarinencii și este considerată un bun cultural. A luat ”naștere” în vechea școală de pictură religioasă, din iconostasul bisericii Sfântului Nicolae, parte din Mănăstirea Cernica. Cum a fost posibilă pierderea ei?

La un moment dat, s-a hotărât înlocuirea iconostasului bisericii Sfântului Nicolae și mutarea icoanelor în muzeu. Aceasta a fost clipa când icoana importantă s-a pierdut și vreme de 40 de ani nimeni nu a mai știut nimic.

Un colecționar a adus obiectul, zilele trecute, la o casă de licitații din Capitală, iar călugării de la Cernica, alături de câțiva experți, au recunoscut-o imediat.  ”Vedem și la dantelă de lemn, și la culorile folosite, și la stil, toate acestea. Uitați și scrisul este în chirilică, toate acestea ne-au ajutat ca să putem să zicem că e de aici de la Cernica”, a precizat starețul mănăstirii, potrivit TVR.

Icoana care a fost găsită. Sursa foto: captură video Digi 24

Cât ar fi costat icoana dacă era vândută în cadrul unei licitații

În cadrul licitației, care era una de artă sacră, prețul de pornire al icoanei ar fi putut fi 4.000 de euro și ar fi ajuns ușor la 10.000 de euro. Însă, cel care o achiziționase deja de la o altă licitație, din 2015,  s-a gândit să o ofere înapoi, pe gratis.

Patriarhia Română și-a exprimat amirația față de gestul persoanei. ”Acest gest de donare și primire a acestei icoane reprezintă iată peste timp, după 37 de ani, o reîntâlnitre firească dintre biserica și o instituție de artă”, a transmis Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR.

”Gestul, deși a fost făcut foarte din scurt, cred că a fost făcut destul de relaxat. Inima unui colecționar de opere de artă cred că are această capacitate de a renunța”, a precizat și Anca Bejan, director de comunicare al unei case de licitații.

Dincolo de acestea, este un mister, totuși, ce s-a întâmplat cu icoana pe parcursul celor 4 decenii. Se crede că a făcut parte din expoziții private. Cele mai vechi icoane din istoria creștinismului sunt cele din secolul VI, care sunt incluse pe lista bunurilor culturale sau de patrimoniu a țării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *