O indiancă și-a acuzat soțul că a forțat-o să facă „sex nenatural”, dar un judecător i-a respins plângerea. Verdictul, o problemă care afectează societatea indiană

O indiancă și-a acuzat soțul că a forțat-o să facă „sex nenatural”, dar un judecător i-a respins plângerea. Verdictul, o problemă care afectează societatea indiană

Un judecător indian a respins plângerea unei femei care și-a acuzat soțul de „sex nenatural”, deoarece, conform legislației, nu este ilegal ca un bărbat să își forțeze soția să se angajeze în acte sexuale, relatează CNN.

Decizia, luată săptămâna trecută la Înalta Curte din Madhya Pradesh, pune în lumină o lacună juridică din India, care nu incriminează violul conjugal comis de soț împotriva soției sale, dacă aceasta are peste 18 ani.

Militanții încearcă de ani de zile să schimbe această lege, dar spun că se confruntă cu conservatorii care susțin că intervenția statului ar putea distruge tradiția căsătoriei în India.

O contestare a legii și-a croit drum prin sălile de judecată din țară, Înalta Curte din Delhi pronunțând un verdict împărțit pe această temă în 2022, ceea ce i-a determinat pe avocați să depună un apel la Curtea Supremă a țării, care încă așteaptă să fie discutat.

Potrivit ordinului Înaltei Curți din Madhya Pradesh, femeia le-a spus polițiștilor că soțul ei a venit acasă în 2019, la scurt timp după ce s-au căsătorit, și a comis „sex nenatural”, în conformitate cu secțiunea 377 din codul penal indian.

Infracțiunea include „actul sexual neconsensual împotriva ordinii naturale cu orice bărbat, femeie sau animal” și a fost folosită pentru a urmări penal cuplurile de același sex care au întreținut relații sexuale consimțite, înainte ca statul indian să dezincrimineze homosexualitatea în 2018.

A fost amenințată cu divorțul

Potrivit documentelor judiciare, femeia a susținut că actul s-a petrecut „în mai multe rânduri” și că soțul ei a amenințat-o că va divorța dacă va spune cuiva despre asta. Ea a reclamat incidentul în cele din urmă, după ce i-a povestit mamei sale, care a încurajat-o să depună o plângere în 2022.

Soțul a contestat plângerea soției sale în instanță, avocatul său susținând că orice „sex nefiresc” între cei doi nu este infracțiune, deoarece sunt căsătoriți.

Pronunțând hotărârea, judecătorul Gurpal Singh Ahluwalia a arătat că în India există o excepție pentru violul conjugal, care nu consideră infracțiune faptul că un bărbat își forțează soția să facă sex, o relicvă a dominației britanice la mai bine de 70 de ani de la independență.

„ (…) Dacă acest act este comis cu soția sa, care nu are mai puțin de 15 ani, atunci consimțământul soției devine irelevant… Violul marital nu a fost recunoscut până în prezent”, a declarat judecătorul.

Curtea Supremă din India a crescut consimțământul marital de la 15 la 18 ani, într-o hotărâre istorică din 2017.

De asemenea, femeia și-a acuzat socrii de hărțuire psihică și fizică „din cauza nerespectării cererii de zestre”, se arată în hotărârea judecătorească. Un proces este în curs de desfășurare.

Reticența societății de a incrimina violul

Comentariile lui Ahluwalia au ridicat din nou semne de întrebare cu privire la modul în care India tratează femeile, care continuă să se confrunte cu violență și a discriminaree, într-o societate profund patriarhală.

Cea mai mare democrație din lume, cu 1,4 miliarde de locuitori, a făcut pași importanți în ceea ce privește adoptarea de legi pentru o mai bună protecție a femeilor, dar avocații și militanții spun că reticența de a incrimina violul marital lasă femeile fără o protecție adecvată.

Potrivit studiului național privind sănătatea familiei , în perioada 2019-2021, realizat de guvernul indian, 17,6% din cele peste 100.000 de femei cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani intervievate au declarat că nu au putut să spună nu soțului lor dacă nu doreau să facă sex, în timp ce 11% au considerat că soții erau îndreptățiți să își lovească sau să își bată soția dacă aceasta refuza.

Femeile care susțin că au fost violate în India au câteva căi de acțiune legală împotriva soților lor.

De exemplu, acestea pot solicita un ordin de restricție în temeiul dreptului civil sau pot face acuzații în temeiul secțiunii 354 din Codul penal indian, care se referă la agresiunile sexuale, mai puțin violul, și al secțiunii 498A, care se referă la violența domestică.

Aceste legi pot fi interpretate, iar judecătorii le pot folosi pentru a impune pedepse cu închisoarea pentru agresiune sexuală, în cazul în care o femeie căsătorită susține că a fost violată, dar multe nu o fac, a declarat avocatul Karuna Nundy pentru CNN.

De asemenea, multe femei căsătorite sunt ignorate atunci când încearcă să depună o plângere la poliție, a arătat un studiu din 2022.

Studiul a examinat înregistrările de la trei spitale publice din Mumbai din 2008 până în 2017 și a constatat că din 1.664 de victime ale violului, niciun caz nu a ajuns la poliție pentru a fi investigat. Cel puțin 18 dintre acestea au raportat la poliție violul conjugal, inclusiv 10 femei care au susținut că au fost violate de un fost partener sau soț.

Patru femei au fost informate în mod explicit de către poliție că nu pot face nimic, deoarece violul marital nu este o infracțiune, se arată în raport.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *