O nouă metodă de înşelăciune a luat amploare în România. Cum încearcă escrocii să vă stoarcă de bani, avertismentul poliţiei

O nouă metodă de înşelăciune a luat amploare în România. Cum încearcă escrocii să vă stoarcă de bani, avertismentul poliţiei

Imaginaţia escrocilor nu are limite, iar cum majoritatea tranzacţiilor românilor s-au mutat în zona online, hoţii au plantat o serie de capcane legate de mediul virtual. Ultima dintre ele se numeşte metoda “Coletul” şi poliţia atrage atenţia cu privire la ea.

Metoda “Coletul”, capcană pentru curioşi

Metoda este pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Unul dintre membrii familiei primeşte pe numele său un colet, printr-o firmă de curierat, iar tot ce trebuie să facă este să efectueze o plată ramburs. Asta în care nimeni din familie nu a făcut vreo comandă.

Unii sunt circumspecţi şi ignoră astfel de pachete surpriză, din păcate astfel de situații nu se termină întotdeauna bine. Şi tocmai din cauza faptului că fenomenul a luat amploare poliţia a lansat un avertisment public.

“Una dintre metodele de înşelăciune folosite de infractori constă în primirea şi achitarea de către diferite persoane de bună credinţă a unor colete, care nu au fost comandate în realitate, de acestea.

Oamenilor le sunt solicitate pentru ridicarea acestor coletele, primite prin servicii de curierat, sume relativ mici, iar cei mai mulţi le acceptă crezând că au fost comandate de un alt membru al familiei.

Bunurile pe care le conţin însă, aceste colete au în realitate o valoare mult mică faţă de banii plătiţi pentru ridicarea lor, de exemplu o persoană plăteşte sume cuprinse între 200-300 de lei şi primeşte un produs care valorează mult mai puţin”, se arată într-un comunicat dat publicităţii duminică de poliţiştii din Suceava.

Presiuni asupra celor care nu ridică pachetul

Cel mai adesea victimele unei astfel de înșelăciuni sunt oameni pe care nu-i deranjează să primească daruri de la la persoane necunoscute sau, pur și simplu, cetățenii prea curioși.

În anumite cazuri sunt semnalate şi situaţii extreme, când cei care refuză să ridice coletul încep să primească apeluri și se fac presiuni asupra lor, explicându-li-se că perioada de depozitare se presupune că se apropie de sfârșit și persoana va acumula datorii dacă ridică respectivul colet.

“Nu efectuaţi plăţi nesigure. Refuzaţi să plătiţi pentru colete pe care nu le-aţi comandat sau despre care nu aveţi informaţii clare. Solicitaţi detalii suplimentare şi verificaţi înainte de a face orice plată. Contactaţi furnizorul de servicii poştale.

În cazul în care primiţi un colet nesolicitat, contactaţi compania de curierat în cel mai scurt timp, pentru a clarifica situaţia şi pentru a solicita blocarea sumei de bani plătite. Furnizorii de servicii poştale pot oferi informaţii suplimentare despre expeditor şi conţinutul coletului şi pot bloca banii până la clarificarea situaţiei.

Păstraţi dovezile. Dacă acceptaţi un colet, păstraţi toate documentele şi dovezile asociate cu acesta, inclusiv chitanţele şi etichetele coletului. Aceste dovezi pot fi utile în cazul unei investigaţii ulterioare”, au mai transmis poliţiştii.

Please follow and like us:
Pin Share