O piaţetă din Bucureşti va purta numele lui Nicolae Gheorghe, cel mai mare intelectual de etnie romă din România, anunţă Primăria Capitalei

O piaţetă din Bucureşti va purta numele lui Nicolae Gheorghe, cel mai mare intelectual de etnie romă din România, anunţă Primăria Capitalei

Spațiul public aflat la intersecția străzilor Sfinții Apostoli și dr. Raul Orleanu din sectorul 4 se va numi „Piața Nicolae Gheorghe”, după numele sociologului Nicolae Gheorghe, cel mai mare intelectual de etnie romă din România, anunţă joi Primăria Capitalei.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat în ședința de astăzi, 29 februarie 2024, proiectul de hotărâre privind atribuirea denumirii de „Piața Nicolae Gheorghe” spațiului public aflat la intersecția străzilor Sfinții Apostoli și dr. Raul Orleanu din sectorul 4.

Solicitarea de atribuire a numelui pieței a fost făcută de către Fundația Roma Education Fund – REF, platforma civică Aresel, Asociația Roma Entrepreneurship Development – REDI și organizația European Roma Institute for Arts and Culture – ERIAC, precizează Primăria Capitalei.

„Sociologul Nicolae Gheorghe a fost cel mai mare intelectual de etnie romă din România, cunoscut pentru implicarea sa în activismul civic rom din țara noastră. Înainte de Revoluție, el a intrat în atenția Securității pentru că a trimis către Europa Liberă un articol în care denunța xenofobia și rasismul politicii Partidului Comunist”, a declarat primarul Capitalei, Nicuşor Dan, într-un comunicat.

Președintele Fundației Roma Education Fund, Ciprian Necula, a precizat că această inițiativă nu reprezintă doar un pas istoric pentru comunitatea romă, ci și pentru întreaga societate românească.

„Ea reafirmă valorile egalității, incluziunii și recunoașterii meritelor individuale, indiferent de origine etnică. De asemenea, acest demers ar trebui să devină sursă de inspirație și pentru alte instituții naționale și locale. Este important să recunoaștem contribuția romilor la dezvoltarea societății românești, atât pentru a pune bazele unui real proces de coeziune socială, ci și pentru a a contribui la o dezvoltare sănătoasă, armonioasă, pe fundamente solide, a unei tinerei generații de romi, care are nevoie de modele și surse de inspirație”, a adăugat Ciprian Necula.

După 1989, Nicolae Gheorghe și-a intensificat activitatea, fiind extrem de implicat în procesul de recunoaștere a romilor ca minoritate națională. El a ocupat numeroase poziții în diferite structuri, precum vicepreședinte al Uniunii Internaționale a Romilor și membru fondator al uneia dintre cele mai prestigioase organizații neguvemamentale: Romani Criss. Nicolae a fost, între 1999 și 2006, senior adviser al Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE) în Europa, se mai arată în comunicatul citat.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *