„O poveste despre violența invizibilă”. Soldații ruși întorși de pe front au fost condamnați pentru peste 100 de crime, în 2023

„O poveste despre violența invizibilă”. Soldații ruși întorși de pe front au fost condamnați pentru peste 100 de crime, în 2023

Militarii Moscovei au fost condamnați pentru 116 crime anul trecut, notează publicația independentă rusă Mediazona, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 900% față de 2022, când au existat 13 condamnări, conform Ministerului britanic al Apărării, relatează Business Insider.

Datele provin din statisticile publicate de Departamentul Judiciar al Curții Supreme din Rusia cu privire la activitatea instanțelor pe parcursul anului 2023.

„Numărul mare de omucideri comise de soldații ruși în activitate și veterani are legătură probabil, în parte, cu problemele cronice de sănătate mintală precară legate de război”, precizează Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit instituției de la Londra, afecțiuni precum tulburarea de stres post-traumatic și desensibilizarea la violența crescută pe câmpul de luptă se mențin adesea mult timp după încheierea unui conflict militar, iar alcoolismul și abuzul de droguri agravează aceste probleme.

De asemenea, situația este agravată de întoarcerea foștilor deținuți care s-au oferit să lupte în Ucraina pentru a-și asigura libertatea. Aceștia erau bărbați care aveau deja o înclinație pentru infracționalitate și violență extremă, mai notează ministerul britanic.

În total, 15.000 de prizonieri grațiați s-au întors în societatea rusă după ce au luptat în unități militare penale cu Grupul Wagner și Storm Z, precizează Olga Romanova, șefa organizației Russia Behind Bars, citată de The New York Times.

Ziarul american a relatat despre cazuri de prizonieri periculoși din Rusia cărora grupul de mercenari Wagner le-a oferit libertatea dacă au fost de acord să lupte în Ucraina.

Un fost prizonier, devenit soldat al Grupului Wagner, a fost condamnat luna trecută de o instanță din regiunea rusă Kirov la 22 de ani de închisoare pentru uciderea și violarea unei femei în vârstă după ce a fost eliberat, mai notează Ministerul britanic al Apărării.

Un alt fost deținut și recidivist, Viktor Savvinov, grațiat după ce a luptat în Ucraina la începutul acestui an, a fost acuzat de uciderea a două persoane la întoarcerea în satul său natal.

„Este o poveste despre violența invizibilă. Este o mare problemă pentru societate, dar pe care nu o recunosc”, a declarat pentru Times Kirill Titaev, un sociolog rus și expert în criminologie la Yale.

Președintele rus Vladimir Putin spunea anul trecut că riscul ca grațiații să recidiveze după eliberare este „inevitabil”, „dar consecințele negative sunt minime”.

Potrivit publicației Newsweek, Rusia a recrutat atât de mulți deținuți pentru efortul de război din Ucraina, încât închide unele închisori. Iar pentru a-și completă trupele, Kremlinul recurge acum la recrutarea de femei condamnate.

Recrutorii au făcut un tur al închisorilor rusești, oferind femeilor deținute grațierea și 2.000 de dolari pe lună, adică de zece ori salariul minim național, în schimbul servirii în prima linie timp de un an, notau jurnaliștii de la The Times în toamna anului trecut.

Aproximativ 450.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, iar alte zeci de mii de oameni și-au părăsit posturile de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, conform estimărilor autorităților britanice.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *