Oamenii care trăiesc peste 100 de ani au sângele diferit, conform unui studiu. Ce îi deosebește de cei mai puțin longevivi

Oamenii care trăiesc peste 100 de ani au sângele diferit, conform unui studiu. Ce îi deosebește de cei mai puțin longevivi

Deși examenele medicale obișnuite nu pot detecta imediat diferențele în ceea ce privește profilul metabolic și riscul de a atinge o vârstă mare, acest studiu a utilizat datele de la 44.000 de suedezi care au fost investigați pe parcursul a 35 de ani. Astfel, s-a ajuns la concluzia că persoanele cu valorile mai scăzute ale creatininei, glucozei și acidului uric au șanse mai mari de a atinge vârsta de 100 de ani. 

Un studiu recent, publicat în GeroScience, a dezvăluit câțiva biomarkeri comuni, printre care se numără nivelurile de colesterol și de glucoză, la persoanele care trăiesc peste 90 de ani, notează cercetătoarea Karin Modig, de la Karolinska Institutet (Suedia).

Studiul a comparat profilurile biomarkerilor de la persoaanele care au continuat să trăiască după vârsta de 100 de ani cu cele ale persoanelor cu viață mai scurtă , iar cercetătporii au investigat legătura dintre profiluri și șansa de a deveni centenar, scrie Science Alert.

Au fost incluși 12 biomarkeri din sânge, legați de inflamație, metabolism, funcție hepatică și renală, precum și potențiala malnutriție și anemie. Toate acestea au fost asociate cu îmbătrânirea sau cu mortalitatea în studiile anterioare. Biomarkerul legat de inflamație a fost acidul uric, un produs rezidual din organism cauzat de digestia anumitor alimente.

“Mono” este cea mai ciudată dietă de slăbit – Cu toate astea, dă rezultate semnificative

Potrivit noilor cercetări, cei care ating vârsta de 100 de ani au tendința de a prezenta niveluri scăzute de glucoză, creatinină și acid uric începând cu vârsta de 60 de ani. Desi valorile mediane ale biomarkerilor nu diferă semnificativ între centenari și persoanele care nu ating această vârstă, cei care trăiesc peste 100 de ani rareori au niveluri extrem de mari sau scăzute ale acestor markeri.

De exemplu, foarte puțini dintre centenari aveau un nivel de glucoză peste 6,5 mai devreme în viață sau un nivel al creatininei peste 125.

Dr. Mireille Serlie, profesor de endocrinologie la Yale, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today că creatinina „depinde de funcția renală și de masa musculară”.

„Creatinina mai scăzută din această grupă de vârstă (vârsta medie la testarea primului biomarker la centenarii a fost de 79,6 ani) este compatibilă cu o funcție renală mai ridicată”, a spus ea.

Căutarea indicii despre stilul de viață în biomarkerii centenarilor este un joc speculativ. Totuși, dr. Serlie a remarcat că „Stilul de viață este asociat cu funcția renală prin consumul de sare, hipertensiune arterială, obezitate, hiperglicemie, funcție cardiacă etc.”

„Așadar, o funcție renală mai mare în acest grup ar putea fi un rezultat pentru un stil de viață și o dietă mai bune. Acest lucru este valabil și pentru glucoză”, a spus dr. Serlie.

Nivelurile ușor mai scăzute de acid uric sugerează că centenarii nu au avut probleme cu pietrele la rinichi, bolile de rinichi sau guta. Cu toate acestea, a avea un nivel prea scăzut de acid uric este problematic în sine, ceea ce poate duce la probleme neurologice.

Trei obiceiuri alimentare pe care orice om ar trebui să le aibă – Reguli simple pentru o viață sănătoasă 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *