Oamenii de știință au găsit craniul unui delfin enorm care a murit acum 16 milioane de ani

Oamenii de știință au găsit craniul unui delfin enorm care a murit acum 16 milioane de ani

Oamenii de știință au descoperit craniul fosilizat al unui delfin de râu uriaș, dintr-o specie despre care se crede că a fugit din ocean și și-a căutat refugiu în râurile amazoniene din Peru acum 16 milioane de ani.

Specia dispărută ar fi măsurat până la 3,5 metri lungime

Descoperirea acestei noi specii, Pebanista yacuruna, evidențiază riscurile care se profilează pentru delfinii rămași din lume, toți care se confruntă cu amenințări similare de dispariție în următorii 20 până la 40 de ani, potrivit autorului principal al noii cercetări publicate astăzi în Science Advances.

Aldo Benites-Palomino a spus că delfinul al cărui craniu a fost găsit aparține familiei Platanistoidea de delfini care se găseau în mod obișnuit în oceane între 24 și 16 m de ani în urmă.

Delfinii de râu supraviețuitori erau „rămășițele a ceea ce odată au fost grupuri de delfini marini foarte diverse”, a spus el, despre care se credea că au părăsit oceanele pentru a găsi noi surse de hrană în râurile de apă dulce.

„Râurile au fost supapa de evacuare… pentru fosila antică pe care am găsit-o și același lucru e valabil pentru toți delfinii care trăiesc astăzi.”
Benites-Palomino a descoperit fosila în Peru în 2018, când era încă universitar.

Acum lucrează la un doctorat la departamentul de paleontologie al Universității din Zurich și spune că lucrarea de cercetare a fost amânată de pandemie.

Delfinii de râu ar putea să dispară foarte curând

El a văzut pentru prima dată o parte din fosilă, un fragment de maxilar, în timp ce mergea cu un coleg. „De îndată ce l-am recunoscut, am văzut alveolele dinților. Am țipat: „Acesta este un delfin”. Nu ne venea să credem.

„Apoi ne-am dat seama că nu are legătură cu delfinul obișnuit al râului Amazon”, a spus el. „Am găsit un gigant, a cărui rudă vie cea mai apropiată se află la 10.000 km distanță, în sud-estul Asiei.”

Fosila, a spus Benites-Palomino, e remarcabilă atât pentru dimensiunea sa, cât și pentru că nu avea legături cu delfinii de râu care acum înoată în apele pe care acesta le-a stăpânit cândva.

O problemă comună cu care se confruntă delfinii de râu – inclusiv cele mai apropiate rude vii ale fosilei, care înoată în râurile Gange și Indus – este riscul iminent de dispariție. Dezvoltarea urbană, poluarea și mineritul sunt cauzele cheie, a spus el, și au cauzat deja dispariția delfinilor din râul Yangtze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *