Oamenii de știință încearcă să-și dea seama de ce lipsește o bucată de gheață de mărimea Argentinei din Antarctica

Oamenii de știință încearcă să-și dea seama de ce lipsește o bucată de gheață de mărimea Argentinei din Antarctica

În timp ce emisfera nordică se topește sub un val de căldură record în timpul verii, mult mai la sud, în plină iarnă, un alt record climatic terifiant este doborât. Gheața marină din Antarctica a scăzut la minime fără precedent pentru această perioadă a anului, potrivit CNN.

În fiecare an, gheața de mare din Antarctica se micșorează până la cele mai scăzute niveluri spre sfârșitul lunii februarie, în timpul verii de pe continent. Apoi, gheața de mare se reface în timpul iernii.

Dar anul acesta oamenii de știință au observat ceva diferit.

Gheața de mare nu a revenit nici pe departe la nivelurile așteptate. De fapt, aceasta se află la cel mai scăzut nivel pentru această perioadă a anului de când au început înregistrările, în urmă cu 45 de ani. Gheața se află la aproximativ 1,6 milioane de kilometri pătrați sub recordul anterior de iarnă, stabilit în 2022, potrivit datelor de la National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

La jumătatea lunii iulie, gheața de mare din Antarctica era cu 2,6 milioane de kilometri pătrați sub media din perioada 1981 – 2010. Aceasta reprezintă o suprafață aproape la fel de mare ca Argentina sau ca suprafețele combinate ale Texasului, Californiei, New Mexico, Arizonei, Nevadei, Utah și Colorado

Fenomenul a fost descris de unii oameni de știință ca fiind excepțional – ceva atât de rar, încât există șanse să se întâmple doar o dată la milioane de ani.

Dar Ted Scambos, un glaciolog de la Universitatea Colorado Boulder, a declarat că vorbind în acești termeni s-ar putea să nu fie atât de util.

„Jocul s-a schimbat”, a declarat el pentru CNN. „Nu are sens să vorbim despre șansele ca acest lucru să se întâmple așa cum era înainte, ne spune clar că sistemul s-a schimbat”.

Oamenii de știință se străduiesc acum să afle de ce.

Antarctica este un continent îndepărtat și complex. Spre deosebire de Arctica, unde gheața de mare a avut o traiectorie descendentă constantă pe măsură ce criza climatică s-a accelerat, gheața de mare din Antarctica a oscilat de la maxime record la minime record în ultimele câteva decenii, ceea ce face mai dificilă înțelegerea de către oamenii de știință a modului în care aceasta răspunde la încălzirea globală.

Însă, începând din 2016, oamenii de știință au început să observe o tendință abruptă de scădere. În timp ce variabilitatea naturală a climei afectează gheața de mare, mulți oameni de știință spun că schimbările climatice pot fi un factor major pentru dispariția gheții.

„Sistemul antarctic a fost întotdeauna foarte variabil”, a declarat Scambos. „Acest nivel de variație, însă, este atât de extrem încât ceva radical s-a schimbat în ultimii doi ani, dar mai ales anul acesta, în raport cu toți anii precedenți care datează de cel puțin 45 de ani.”

La sfârșitul lunii februarie a acestui an, gheața marină din Antarctica a atins cea mai mică suprafață de la începutul înregistrărilor, de 691.000 de mile pătrate.

Gheața de mare joacă un rol vital. Deși nu afectează în mod direct creșterea nivelului mării, deoarece plutește deja în ocean, ea are efecte indirecte. Dispariția sa lasă calotele de gheață de coastă și ghețarii expuși valurilor și apelor calde ale oceanului, ceea ce îi face mai vulnerabili la topire și desprindere.

Lipsa gheții marine ar putea avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra vieții sălbatice, inclusiv asupra krilului cu care se hrănesc multe dintre balenele din regiune, precum și asupra pinguinilor și focilor care se bazează pe gheața marină pentru a se hrăni și a se odihni.

În sens mai larg, gheața de mare din Antarctica contribuie la reglarea temperaturii planetei, ceea ce înseamnă că dispariția sa ar putea avea efecte în cascadă mult dincolo de continent.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *