Olandezii de la Damen au dat statul român în judecată

RMAG news

Grupul olandez Damen a adus România în fața Curții Internaționale de Arbitraj de la Viena, solicitând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018. Prin acest acord, statul român a devenit acționar majoritar al companiei Damen Shipyards Mangalia SA, cu 51% din acțiuni, în timp ce Damen a rămas cu 49% din capital și a preluat controlul managementului operațional.

Pârâtă în acest proces este compania românească de stat Șantierul Naval 2 Mai SA, controlată de Ministerul Economiei, care deține 51% din Damen Shipyards Mangalia. Angajații șantierului Damen de la Mangalia au atras atenția asupra situației critice prin intermediul unei scrisori deschise adresate Guvernului, subliniind riscul iminent de întrerupere temporară a activității și problemele financiare majore.

Damen a emis notificări de reziliere a acordului deja în august anul precedent, cerând și despăgubiri de peste jumătate de miliard de euro. Motivul invocat a fost modificarea legislației locale privind guvernanța corporativă a companiilor de stat, care a eliminat excepția acordată anterior pentru Damen Shipyards Mangalia.

Cu toate acestea, ministrul Economiei, Radu Oprea, a afirmat că există o perioadă tranzitorie în lege care permite grupului olandez să își exercite prerogativele manageriale conform contractului din 2018.

Pe de altă parte, Șantierul Naval Mangalia nu a raportat încă rezultatele financiare pentru anul 2022, iar în cei trei ani de management olandez și acționariat românesc, compania a înregistrat pierderi semnificative.

Între timp, Damen continuă să recruteze personal, însă relația cu autoritățile române rămâne tensionată, grupul olandez așteptând cooperarea din partea României pentru o implementare eficientă a procedurii de retragere.

Această dispută juridică și managerială este una deosebit de complexă și are repercusiuni semnificative asupra șantierului naval și a comunității locale.

Compania olandeză Damen Holding, acționar minoritar al șantierului naval de la Mangalia, a anunțat anul trecut, în luna august,  că renunță la administrarea afacerii de la malul mării, invocând diverse blocaje ale statului român, acționar majoritar.

”Damen Holding B.V. (Damen) este un actor strategic în industria construcțiilor navale din România, deținând și investind în cele mai mari șantiere navale din țară (Galați și Mangalia) și operând cea mai mare companie de proiectare navală din România. Totodată, prezența Damen asigură peste 3.500 de locuri de muncă pe plan local, peste 400 de proiecte au fost finalizate în România și au fost construite peste 30 de nave de apărare și securitate pentru 14 forțe navale și gărzi de coastă din întreaga lume, inclusiv pentru țări NATO și UE.

În 2018, Damen a decis să investească în Mangalia și a acceptat să transfere părții române 2% din acțiunile companiei care operează Șantierul Mangalia (permițând statului român să devină acționar majoritar în această companie, cu 51%), în schimbul primirii și păstrării controlului operațional și managerial al șantierului naval. Pe baza acestui parteneriat cu statul român, Damen a furnizat finanțare, know-how, resurse specializate, precum și clienți și contracte în vederea transformării șantierului din Mangalia într-unul competitiv pe piața europeană. Acest lucru a fost posibil ca urmare a aprobării Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 73/2018, care a modificat OUG 109/2011, pentru guvernanța corporativă a companiilor de stat.

Prin adoptarea Legii nr. 187/2023, a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcționa asocierea dintre statul român și Damen în ceea ce privește Șantierul Mangalia. Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condițiile oferite, agreate și garantate în favoarea Damen de către statul român și structurile sale în 2018, invalidând complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi în șantierul din Mangalia.

The post Olandezii de la Damen au dat statul român în judecată appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *