Oligarhii ruși vor să scape de eticheta de „corupți” și să nu mai fie asociați cu Kremlinul. Au fost descoperite tentative de rescriere a biografiilor de pe Wikipedia

Oligarhii ruși vor să scape de eticheta de „corupți” și să nu mai fie asociați cu Kremlinul. Au fost descoperite tentative de rescriere a biografiilor de pe Wikipedia

Oligarhii și oficialii ruși încearcă să-și modifice biografiile de pe Wikipedia astfel încât să nu mai fie asociați cu sancțiuni, acte de corupție și legături cu Kremlinul, dezvăluie o investigație efectuată de iStories și Wikiganda.

În schimb, observă cele două publicații, oligarhii și oficialii ruși caută să adauge informații în care sunt puși într-o lumină pozitivă. iStories și Wikiganda oferă mai multe exemple în acest sens.

Un exemplu este cel al biografiei directorului general al companiei de stat Rostec, Serghei Cemezov, unde au apărut informații despre „rentabilitatea Rostec”, precum și despre „acțiunile caritabile” ale acestui vechi prieten al președintelui rus Vladimir Putin. „Rentabilitatea Rostec” este argumentată cu „citate patetice” din declarațiile lui Cemezov, constată sursele sus-menționate.

Oligarhul Vladimir Lisin, cu afaceri în industria siderurgică, susține, mai nou, că a alocat peste 9 miliarde de ruble rusești (aproape 92 de milioane de euro) din 2010 încoace pentru tratarea „bolilor complexe”, în timp ce deputatul miliardar Andrei Skoci a obținut, în decembrie 2022, scoaterea unor informații despre punerea sub sechestru a avionului său, evaluat la peste 90 de milioane de dolari, precum și despre legăturile sale cu organizația criminală Solnțevskaia.

În același timp, unii redactori au încercat să elimine informații despre sancționarea lui Dmitri Pumpianski, cu afaceri în industria metalurgică, precum și despre conacul și apartamentele deținute în Marea Britanie de către Igor Altușkin, un magnat al cuprului.

Redactori anonimi au eșuat în tentativele lor de a șterge referirile la sancțiunile impuse fiicelor lui Putin, Maria Voronțova și Katerina Tihonova. Ei au încercat fără succes să elimine informații din investigațiile iStories și Der Spiegel despre copilul pe care Tihonova îl are cu balerinul Igor Zelenski și despre faptul că a fost însoțită în călătoriile sale de ofițeri din cadrul aparatului de securitate al Kremlinului.

În biografiile despre foștii acționari ai Alfa Bank, Mihail Fridman și Piotr Aven, au apărut informații că acuzațiile aduse împotriva lor, și în baza cărora au fost sancționați, ar fi calomnii. De asemenea, au dispărut relatările despre legăturile strânse avute de Mihail Fridman cu Vladimir Putin.

Unii redactori au căutat să șteargă informațiile din biografia în limba rusă a purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, despre stilul de viață luxos al fiului său Nikolai Choles, precum și catalogarea jurnalistului Vladimir Soloviov drept „propagandist” al Kremlinului.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *