ONU: Bandele criminale forțează sute de mii de persoane să se implice în escrocherii cibernetice, în Asia de Sud-Est

ONU: Bandele criminale forțează sute de mii de persoane să se implice în escrocherii cibernetice, în Asia de Sud-Est

Potrivit unui raport al ONU, sute de mii de persoane au fost traficate și forțate să lucreze pentru operațiuni de înșelăciune online în Asia de Sud-Est, conduse de bande criminale, potrivit The Guardian.

Miliarde de dolari sunt generate în fiecare an de bandele care constrâng victimele să se implice în infracțiuni cibernetice, unde sunt supuse amenințărilor, torturii și uneori violenței sexuale, se arată în raportul publicat marți de biroul ONU pentru drepturile omului.

ONU a estimat că aproximativ 120.000 de victime se află în Myanmar și 100.000 în Cambodgia, în timp ce alte zeci de mii de persoane sunt forțate să lucreze în Laos, Filipine și Thailanda.

Mulți dintre cei implicați sunt calificați și multilingvi, atrași de promisiunea unor locuri de muncă în domeniul programării. Aceștia ajung însă în locații păzite, cu pașapoartele și telefoanele confiscate.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a declarat că țările care încearcă să ia măsuri împotriva operațiunilor de înșelăciune ar trebui să își amintească faptul că persoanele care lucrează în cadrul acestora sunt mai degrabă victime decât infractori, care „îndură tratamente inumane în timp ce sunt forțate să comită infracțiuni”.

Autorul raportului, Pia Oberoi, consilier principal al ONU pe probleme de migrație și drepturile omului pentru regiunea Asia-Pacific, a declarat că corupția a permis ca aceste operațiuni să înflorească.

„Este atât de profitabil, încât există foarte puțină voință politică pentru a aborda această problemă în mod holistic. Nu vedem niciun semn de încetinire a acestui fenomen, în afară de faptul că actorii își relochează operațiunile atunci când există o anumită presiune din partea autorităților de aplicare a legii”, a declarat Oberoi, adăugând că „sunt protejați în anumite moduri de către autorități”.

Raportul a afirmat că fenomenul a crescut de la pandemia de Covid, când cazinourile au fost închise, iar bandele criminale care le operau s-au mutat în spații mai puțin reglementate, cum ar fi frauda cu criptomonede și jocurile de noroc ilegale.

Acesta a precizat că multe dintre victime sunt migranți care și-au pierdut locurile de muncă în timpul pandemiei și nu s-au putut deplasa din cauza carantinelor.

În timp ce multe dintre victime erau din Asia de Sud-Est, Oberoi a declarat că au fost implicate și persoane din Asia de Sud, Africa și America Latină.

International Crisis Group a avertizat recent că granița dintre Myanmar și Laos a devenit un centru pentru criminalitatea transnațională, inclusiv operațiuni de înșelăciune, spălare de bani și producție de droguri.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *