Ordin direct al lui Vladimir Putin pentru eliberarea unui asasin al FSB. Numele surpriză de pe lista deținuților oferiți la schimb

Ordin direct al lui Vladimir Putin pentru eliberarea unui asasin al FSB. Numele surpriză de pe lista deținuților oferiți la schimb

Vladimir Putin insistă pentru eliberarea lui Vadim Krasikov, 58 de ani, presupus membru al serviciilor speciale (FSB). Moscova i-ar putea oferi la schimb pe Paul Whelan, pe jurnalistul Wall Street Journal Evan Gershkovich, reținuți sub acuzația de spionaj, sau pe Aleksei Navalnîi, proeminent opozant al regimului, scrie WSJ.

Rusia și SUA continuă negocierile privind schimbul de prizonieri.

Încă din august anul trecut, rușii au cerut ca Vadim Krasikov să fie eliberat împreună cu Viktor But, supranumit „negustorul morții”, care ispășea o pedeapsă de 25 de ani în SUA, în schimbul baschetbalistei Britney Griner.

SUA nu au putut da curs solicitării pentru fostul colonel FSB, deoarece acesta execută o condamnare pe viață pentru crimă în Germania.

Colonelul Serviciul Federal de Securitate a fost condamnat în decembrie 2021 pentru uciderea unui fost insurgent cecen de origine georgiană, Zelimhan „Tornike” Hangoșvili, în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin, în 2019. Despre bărbat, Moscova a pretins că a comis un atac în Rusia, în 2004.

Hangoșvili ar fi comandat un raid al luptătorilor ceceni, care au preluat o mare parte din orașul Nazran și au ucis oficiali de rang înalt, inclusiv ofițeri FSB. El ar fi fost plasat pe o listă rusă de 19 teroriști căutați de Moscova

Krasikov ar fi veteran al unității de forțe speciale Vimpel. Moscova a negat implicarea în uciderea lui Hangoșvili.

Pe durata întregului proces, acuzatul a respins identitatea pe care i-o atribuia Parchetul german, afirmând că „nu cunoaşte pe nimeni” care să aibă numele Krasikov.

El a afirmat că se numeşte Vadim Sokolov, are 50 de ani, este „rus, celibatar şi inginer în construcţii”.

Oficialii americani au întrebat Germania dacă ar putea fi dispusă să îl includă pe Krasikov în schimbul Griner-But, a declarat o sursă guvernamentală germană de rang înalt, a începutul anului trecut, dar s-a lovit de refuzul autorităților germane.

Fost pușcaș marin, Paul Whelan, 52 de ani, a fost reținut în Rusia în 2018 și condamnat în 2020 sub acuzația de spionaj. El ispășește o pedeapsă de 16 ani de închisoare într-o colonie penală.
Evan Gershkovich, 33 de ani, jurnalist Wall Street Journal, a fost arestat în orașul Ekaterinburg pe 29 martie, în timp ce lucra la un reportaj. Autoritățile ruse l-au acuzat de spionaj, acuzații respinse de el, de publicația la care este angajat și de SUA. Ambasadoarea Statelor Unite în Rusia, Lynne Tracy, care l-a vizitat în vară la închisoarea Lefortovo din Moscova, a declarat că starea lui de sănătate este bună.

Ordin dat personal de Putin, Navalnîi, surpriza de pe listă

Acum, potrivit WSJ, ordinul de a solicita eliberarea lui Krasikov a fost dat personal de Vladimir Putin. Secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, „se ocupă de această problemă”. 

Spre deosebire de Viktor Bout, Krasikov se află însă în afara jurisdicției americane – se află în închisoare în Germania – și asta creează dificultăți suplimentare în negocieri.

Krasikov este plasat într-o unitate de înaltă securitate nedezvăluită din Bavaria, după ce au existat temeri că deținuții ceceni din fosta închisoare în care se afla asasinul FSB ar încerca să-l omoare.

Nu poate fi exclusă însă o „schemă de schimb mai complexă”, în care pe listă pot fi incluși și opozanți ruși recunoscuți drept prizonieri politici, precum Alexei Navalnîi, 47 de ani, relatează Wall Street Journal, care citează o serie de oficiali din țările occidentale.

Luna trecută, Navalnîi a primit o nouă condamnare la închisoare, de 19 ani, în urma unei serii de noi acuzații de „extremism”, pe care susținătorii acestuia le-au catalogat drept o încercare de a-l ține departe de politică pentru totdeauna.

În 2021, disidentul a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare pentru o încălcare a eliberării condiționate, pe motiv că a plecat din Rusia în Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu Noviciok.

Nu a existat încă nicio reacție din partea Moscovei, nici din partea Germaniei.

Foto: Caucasian Knot

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *