Organizatorii Eurovision anunță că vor reevalua competiţia după plângerile privind atmosfera „oribilă” din culisele de la Malmo

Organizatorii Eurovision anunță că vor reevalua competiţia după plângerile privind atmosfera „oribilă” din culisele de la Malmo

Concursul Eurovision din acest an a fost unul dintre cele mai controversate din istoria Eurovision, datorită implicării Israelului, care a dus la demonstrații pro-Palestina în afara arenei, și descalificării olandezului Joost Klein cu câteva ore înainte de a cânta, relatează The Independent.

Câștigătorul Eurovision, Nemo, i-a atacat pe organizatori din cauza unui „incredibil dublu standard”. „Poate că Eurovision are nevoie de reparații’, a spus cântărețul la câteva momente după ce a câștigat. Nemo a impresionat juriul și publicul cu interpretarea piesei „The Code” în timpul ceremoniei 2024, care a avut loc la Malmo, în Suedia.

Faptul că spectatorilor li s-a spus că nu au voie să aducă steaguri în arenă a adus critici din partea lui Nemo, într-o conferință de presă după încheierea concursului.

Nemo, care a devenit primul câștigător non-binar din istorie al concursului, a fost întrebat de reporterul Eurovoix Daniel Stridh despre acest aspect, iar artistul a catalogat acest lucru drept „incredibil”.

Cântărețul, care a spart trofeul după ce a fost anunțat câștigător, a continuat: „Trofeul poate fi reparat – poate că și Eurovisionul are nevoie să fie reparat un pic, din când în când.” Nemo a primit aplauze și urale uriașe din partea reporterilor din sală.

El a mai spus că „întreaga experiență a fost foarte intensă”, adăugând: „A fost o mulțime de lucruri, nu părea să fie vorba doar de dragoste și unitate. Și asta m-a întristat foarte tare”.

Nemo a făcut apel la „mai multă compasiune”

Nemo a făcut apel la „mai multă compasiune” și „empatie” și a spus că victoria lor a fost dedicată „oamenilor care îndrăznesc să fie ei înșiși și oamenilor care au nevoie să fie auziți și înțeleși”.

Elveția a câștigat Eurovisionul cu un număr impresionant de 591 de puncte, urmată îndeaproape de Croația cu 547 de puncte

Pe primele cinci locuri s-au clasat Ucraina (453 de puncte), Franța (445 de puncte) și Israel, care a primit 12 puncte în urma votului publicului britanic. Eden Golan, reprezentanta Israelului a primit 375 de puncte în total, dar, după cum a remarcat Graham Norton, care a comentat pentru BBC show-ul televizat, a fost huiduită de public.

Olly Alexander, din Marea Britanie, a terminat pe locul 18 din 25, și a primit doar 46 de puncte pentru piesa „Dizzy”, dintre care niciunul nu a fost obținut prin votul publicului.

Unele delegații „nu au respectat spiritul regulilor” din Suedia

Organizatorii din spatele Eurovision Song Contest au declarat că trec în revistă evenimentele din 2024 de la Malmö, Suedia, după ce au primit plângeri cu privire la o atmosferă „oribilă” în culise.

Concursul din acest an a fost afectat de controversele legate de participarea Israelului și, de asemenea, de descalificarea concurentului olandez, după ce a fost acuzat de comportament intimidant de către o femeie din echipa de producție.

Într-o declarație emisă luni, 13 mai, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) a declarat că regretă faptul că unele delegații „nu au respectat spiritul regulilor” din Suedia și a confirmat că un număr de concurenți au depus plângeri.

„Am vorbit cu o serie de delegații în timpul evenimentului cu privire la diverse probleme care ne-au fost aduse în atenție”, a spus organizația.

„Organele de conducere ale EBU vor analiza, împreună cu șefii delegațiilor, evenimentele din jurul CES de la Malmö pentru a avansa într-un mod pozitiv și pentru a se asigura că valorile evenimentului sunt respectate de toată lumea.”

Cazurile individuale vor fi discutate la o dată ulterioară, a spus EBU.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share