„Ori dai pozele, ori îl torturăm până la moarte”. Un prizonier rus a fost ucis de ucraineni din cauză că soția lui a refuzat să trimită fotografii cu ea în ipostaze intime, scrie presa de la Moscova

„Ori dai pozele, ori îl torturăm până la moarte”. Un prizonier rus a fost ucis de ucraineni din cauză că soția lui a refuzat să trimită fotografii cu ea în ipostaze intime, scrie presa de la Moscova

Ucrainenii l-au capturat, l-au torturat și l-au ucis pe prizonierul rus Alexei Motuz, trimițând fotografii ale crimei soției și mamei sale, după ce, anterior, o șantajaseră pe partenera de viață a soldatului, cerându-i poze cu ea în ipostaze întime, a făcut public Anastasia Kașevarova, fost consilier al președintelui Dumei de Stat, și Soldațkaia Pravda, preluate de publicația moscovită Gazeta și de portalul Bloknot.

„Nastia a primit un apel din Ucraina și i s-a spus că soțul ei, Alexei Motuz, este în captivitate. I s-au spus că soldatul va fi torturat până la moarte dacă ea nu trimite fotografii în ipostaze intime. Femeia, îngrozită, nu a cedat șantajului. Iar prizonierul a fost torturat toată noaptea și, într-un final, executat”, a transmis Anatasia Kașevarova, fostă consilieră a președintelui Dumei de Stat de la Moscova, pe canalul său Telegram.

Detaliile despre presupusa crimă de război, care nu pot fi verificate independent, sunt șocante. Potrivit Anatasiei Kașevarova, acum corespondent militar, totul s-a petrecut pe 8 ianuarie.

Mai întâi, Motuz a fost împușcat în picior, iar cei care l-au luat prizonier „au spus că ar putea opri sângerarea dacă soția trimite fotografi în ipostaze intime”. Apoi, i-au tăiat degetele de la mână.

„Tu ești de vină pentru moartea lui”

În final, femeii i s-a trimis o înregistrare audio a execuției soțului: „Tu ești de vină pentru moartea lui”. Pe înregistrare, ea a auzit ultimul mesaj al lui Alexei: „Nastia, te iubesc, nu-ți face griji”.

Dimineața, au trimis soției o fotografie cu luptătorul cu un glonț în cap. Nu este Alexei un erou al Rusiei? A apărat onoarea familiei cu propria sa viață. Este un rus adevărat.

Anastasia Kașevarova, fost consilier al președintelui Dumei de Stat:

„Dacă credeți că atrocitățile din Districtul Militar de Nord sunt de domeniul trecutului, vă înșelați. În fiecare zi, ei torturează, ucid, batjocoresc familiile, șantajează. Faptul că au încetat să mai posteze asta pe rețelele de socializare nu înseamnă că au devenit umani”, este convinsă Anastasia Kașevarova.

Alexei Vladimirovici Motuz, al cărui nickname era „Hammer” (n.r. Ciocanul), s-a născut pe 9 iulie 1979. Ofițerii săi superiori au confirmat că a fost torturat cu brutalitate și executat.

Cazul soldatului ucrainean Oleksandr Matieschii

Anterior, Ucraina a acuzat Rusia de crime de război. Pe 6 martie, anul trecut, în mediul online s-a răspândit o înregistrare video în care se vede cum un militar spune „Glorie Ucrainei”, după care soldații ruși l-au executat, strigând: „Ești o c***ă. Mori, nenorocitule!”.

Pe 12 martie, autoritățile ucrainene au confirmat identitatea soldatului, lunetistul Oleksandr Mațievschii, precizând că acesta s-a născut pe 10 mai 1980, la Chișinău, iar în 2008 s-a mutat cu familia în Ucraina.

Oficialii de la Kiev au acuzat trupele Moscovei că l-au executat pe prizonierul de război neînarmat, care se afla în captivitate în Rusia.

Președintele Volodimir Zelenski i-a acordat soldatului, post-mortem, titlul de „Erou al Ucrainei”.

Oleksandr Mațievschii a fost chemat la serviciul militar în martie 2022. De la sfârșitul lunii decembrie, el a fost considerat dispărut, lângă Krasna Gora regiunea Donețk. 

După cum a reușit să stabilească armata ucraineană, soldatul a fost împușcat pe 30 decembrie 2022. Trupul său a fost returnat în februarie 2023.

Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia