Palestina va putea intra în ONU? Consiliul de Securitate al organizației va vota vineri

Palestina va putea intra în ONU? Consiliul de Securitate al organizației va vota vineri

Solicitarea aderării Palestinei la ONU va fi votată vineri de către Consiliul de Securitate. Potrivit Reuters, Statele Unite posibil să blocheze demersul, fiind aliate cu Israelul, deoarece admiterea Palestinei ca membru ONU ar însemna recunoașterea statului.

 

Pentru adoptarea rezoluției sunt necesare minim 9 voturi

Votul membrilor Consiliului va fi vineri, iar potrivit surselor Reuters, se recomandă celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU „să fie admis Statul Palestina ca membru al Naţiunilor Unite”.

Palestina ar putea deveni membru ONU dacă minim 9 membri permanenți ai Consiliului să voteze afirmativ, cu condiția ca SUA, Regatul Unit, Franța, Rusia și China să nu își exercite dreptul de veto. Diplomații sunt de părere că Statele Unite ar putea vota, deoarece rezoluția ar putea atrage sprijinul a 13 voturi din partea Consiliului.

 

Algeria, membră nepermanentă a Consiliului care a propus rezoluția, a solicitat ca votul să aibă loc joi după-amiază. Atunci ar avea loc reuniunea forului de conducere al ONU privind Orientul Mijlociu, unde sunt așteptați mai mulți miniștri, potrivit Știrile ProTv.

Statele Unite susțin că un stat palestinian independent ar trebui să fie rezultatul negocierilor directe între părți, nu prin intermediul Națiunilor Unite. Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a exprimat miercuri că „nu vedem cum o rezoluţie în Consiliul de Securitate ne va aduce într-o situaţie în care putem găsi o cale către (…) o soluţie cu două state”.

 

Palestina are statut de observator la ONU

 

În prezent, palestinienii au statut de observator la ONU în urma Adunării Generale din 2012, dar pentru a obține statutul de membru cu drepturi depline este necesară aprobarea Consiliului de Securitate, urmată de votul favorabil a cel puțin două treimi din cei 193 de membri ai Adunării.

 

Palestina dorește ca statul lor să cuprindă Cisiordania, estul Ierusalimului și Fâșia Gaza, teritorii deținute de Israel din 1967. Cu toate acestea, progresele către crearea unui stat palestinian au fost limitate, mai ales după acordurile de la Oslo de la începutul anilor 1990 dintre Israel și Autoritatea Palestiniană.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *