Papa Francisc cere liderilor europeni să nu transforme Marea Mediterană într-o „mare a morții”

Papa Francisc cere liderilor europeni să nu transforme Marea Mediterană într-o „mare a morții”

Papa Francisc a condamnat sâmbătă „naționalismele beligerante” și a cerut un răspuns paneuropean la criza migrației pentru a opri Marea Mediterană, unde mii de oameni s-au înecat, să devină „cimitirul demnității”, relatează Reuters.

Problemele legate de migrație au fost în centrul atenției cu ocazia vizitei sale de 27 de ore la Marsilia, un port francez care de secole a fost o răscruce de culturi și religii.

Vineri, el a spus că migranții care riscă să se înece pe mare „trebuie salvați”, deoarece acest lucru este „o datorie umană” și că cei care împiedică salvarea comit „un gest de ură”.

Papa Francisc și-a reiterat apelul într-un discurs lung ținut sâmbătă dimineață, când a încheiat o conferință a Bisericii despre problemele mediteraneene.

„Există un strigăt de durere care rezonează cel mai mult și transformă Marea Mediterană, „mare nostrum” (nr. termenul latin pt marea nostră), din leagănul civilizației în „mare mortuum” (nr. termenul latin pentru marea morții), un cimitir al demnității. Acesta este strigătul înăbușit al fraților și surorilor migranți”, a spus Suveranul Pontif.

Președintele Emmanuel Macron, alături de alți demnitari francezi și președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, au participat sâmbătă după-amiază la o liturghie papală în fața a 50.000 de oameni care au umplut stadionul Velodrome din Marsilia. Autoritățile au spus că alți 100.000 au fost prezenți pe traseul către stadion.

Politicienii de stânga l-au criticat pe Macron pentru decizia sa de a participa la Liturghie, spunând că aceasta încalcă laicitatea Franței, separație dintre stat și Biserică. Macron a replicat că a participat din respect pentru Papă.

La conferința de sâmbătă dimineață, Francisc a cerut oamenilor să „audă strigătele de durere” care se ridică de la migranții care caută o viață mai bună. El nu a numit nicio țară în apelurile făcute în cele două zile.

Guvernele din mai multe țări europene, inclusiv Italia, Ungaria și Polonia, sunt conduse de oponenți declarați ai imigrației. Papa i-a contestat, de asemenea, pe cei care caracterizează migrația drept o „invazie”, spunând că este o problemă pe termen lung care ar trebui să fie tratată cu compasiune.

El a cerut extinderea căilor legale pentru imigrație, cu accent pe acceptarea celor care fug de război, foamete și sărăcie, mai degrabă decât pe „conservarea propriei bunăstare”.

Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați, aproximativ 178.500 de migranți au venit în Europa prin Marea Mediterană în acest an, în timp ce aproximativ 2.500 au murit sau au dispărut pe mare.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *