Parașutistul rus care a invadat Ucraina, apoi a scris o carte împotriva războiului și a fugit din țară a primit azil politic în Franța

Parașutistul rus care a invadat Ucraina, apoi a scris o carte împotriva războiului și a fugit din țară a primit azil politic în Franța

Fostul parașutist Pavel Filatiev, 34 de ani, care a participat la invazia pe scară largă din Ucraina, a primit statutul de refugiat în Franța, relatează portalul rusesc independent Agentsvo.

Pavel Filatiev a participat la invazia Ucrainei între februarie și aprilie 2022. A fost retras din prima linie după ce a fost rănit. Ulterior, a dezertat.

În vara anului trecut a publicat pe internet cartea antirăzboi „ZOV 56”. Temându-se de urmărirea penală în Rusia, a părăsit țara.

Paraușutistul, care a servit în regimentul de asalt aerian 56 Gardă, cu sediul în Crimeea, a descris modul în care unitatea sa epuizată și prost echipată a năvălit în Ucraina continentală, în urma unui atac cu rachete, la sfârșitul lunii februarie, cu puține obiective concrete și nicio idee despre motivele războiului

În octombrie 2022, parașutistul a cerut azil în Franța. El a fost ajutat să fugă in Rusia de reprezentanții proiectului pentru drepturile omului Gulagu.net.

S-a certat cu cel care l-au ajutat să fugă din țară

În martie 2023, fondatorul Gulagu.net, Volodimir Osecikin, l-a acuzat pe Filatiev că a ascuns de el și de mass-media informații despre crimele asupra ucrainenilor, „la a căror detenție a luat parte”.

Osecikin a tras astfel de concluzii după ce a citit un interviu acordat de un fost militar rus publicației suedeze Dagens Nyheter. Acesta a povestit Filatiev și alți soldați au luat prizonieri civili, care, ulterior, au fost împușcați sau spânzurați.

Potrivit lui Osecikin, Filatiev „și-a ascuns de facto implicarea” în crime de război și, prin urmare, nu poate cere azil.

Filatiev a susținut că Oșecikin a interpretat greșit materialul: armata rusă nu a împușcat prizonierii în fața lui, dar i s-a spus, într-adevăr, despre execuția lor.

Fostul parașutist consideră că azilul său politic este o dovadă că autoritățile franceze au verificat aceste acuzații și au considerat că nu a fost implicat în crime de război.

Osecikin a mai adăugat că Filatiev nu și-a respectat promisiunile de a trimite banii primiți din vânzarea „ZOV 56”, care poartă numele marcajelor tactice pictate pe vehiculele armatei ruse, pentru nevoile Ucrainei și a celor afectați de agresiunea rusă.

După sosirea în Franța, fostul militar i-a transferat drepturile asupra vânzării lui Osecikin, dar ulterior s-a răzgândit, iar când fondatorul Gulagu.net a refuzat să rezilieze contractul, l-a dat în judecată.

Filatiev a fost considerat primul soldat cunoscut care a fugit din Rusia din cauza opoziției față de război.

El este dat în urmărire de Moscova. La sfârşitul lunii august, și-a distrus pașaportul rusesc în fața camerei și l-a aruncat în toaletă.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *