Parodontoza, boala care poate cauza pierderea dinților

Parodontoza, boala care poate cauza pierderea dinților

Parodontoza, mai numită și boala dinților frumoși, este o afecțiune care poate trece neobservată, deoarece nu cauzează durere, iar simptomele asociate pot fi trecute ușor cu vederea. Principalul indiciu care nu ar trebuie să fie ignorat este sângerarea gingivală din timpul periajului dentar. Acesta este, de cele mai multe ori, un semnal de alarmă, care odată observat, necesită un consult stomatologic pentru identificarea și tratarea timpurie a afecțiunilor gingivale.

Boala parodontală este o afecțiune care implică inflamația și deteriorarea țesuturilor care susțin dinții, cum ar fi gingiile, ligamentele și osul în care aceștia sunt ancorați. În timp, aceasta evoluează, iar dacă nu este tratată, dinții încep să se miște și există posibilitatea de a-i pierde. Totuși, chiar și în aceste cazuri extreme oamenii au posibilitatea de a-și recăpăta dantura fixă cu ajutorul sistemului Dinți ficși pe viață, în 24 de ore.

Dar până a ajunge în acest stadiu, descoperă mai jos care sunt cauzele, simptomele pe care le poți identifica și tratamentul la care poți apela pentru a trata boala parodontală:

Cauze și simptome

Acumulările de placă bacteriană şi tartru rămân cei mai importanți factori care determină apariția parodontozei. Totuși, pot exista și alte cauze, cum ar fi factorii genetici, obiceiurile nesănătoase, precum fumatul, alimentația bogată în zahăr și igiena orală deficitară. Printre cauzele care duc la apariția bolii parodontale, se mai enumeră și: osteoporoza, diabetul, bolile cardiovasculare, dar și medicamentele care se iau pentru aceste boli.

În ceea ce privește simptomele, la început, oamenii se confruntă cu inflamația gingiei, care își modifică culoarea din roșu, în roşu violaceu. Totodată, pot apărea dureri și sângerări la periajul zilnic, senzație de durere la mestecarea alimentelor sau la contactul cu alimente reci sau fierbinți, dar și respirație neplăcută, care persistă.

Diagnosticul bolii parodontale

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria diagnosticul bolii parodontale se stabilește de către un medic stomatolog, specialist în parodontologie, care evaluează dinții și gingia, dar și prezența tartrului și cantitatea acestuia. În plus, dacă se ajunge la concluzia că sunt necesare investigații suplimentare, atunci se va recurge la parodontometrie, adică la o evaluare amănunțită în care se măsoară spațiul dintre dinte și gingie. La final, după ce medicul își formează o viziune de ansamblu asupra situației în care se află dantura, se va stabili planul de tratament corespunzător.

Tratament

Dacă mobilitățile dentare nu sunt avansate, medicul stomatolog va încerca să păstreze dinții naturali pe arcadă. Însă, după realizarea tratamentului, va fi necesar ca pacienții să respecte cu strictețe toate indicațiile și să aibă o igienă dentară perfectă. Dar dacă boala parodontală se află într-un stadiu mult prea avansat, medicul poate recomanda extracția acestora și înlocuirea lor cu implanturi dentare.

În prima etapă a tratamentului, se realizează o igienizare profesională, în încercarea de a reduce numărul bacteriilor din cavitatea bucală și de a elimina tartrul. Apoi se face o terapie parodontală, fie chirurgicală, fie nechirurgicală. Dar de departe cel mai modern tratament care poate fi aplicat apoi este cel realizat cu ajutorul laserului dentar EPIC™ X Biolase. Acest tratament este folosit și în Clinicile Dentare Dr. Leahu, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria și este o tehnică noninvazivă, precisă, rapidă și, foarte important, nedureroasă. Acesta reduce sângerarea și perioada de recuperare de după realizarea procedurii, garantând un tratament reușit. Laserul dentar EPIC™ X Biolase elimină bacteriile responsabile pentru dezvoltarea acestei afecțiuni, îndepărtează țesutul inflamat și stimulează refacerea acestuia, fără a simți durere.

Care sunt urmările unei parodontoze netratate?

Boala parodontală nedescoperită și netratată la timp poate duce la pierderea dinților. Însă, este important de știut că și în această situație există posibilitatea de a avea din nou o dantură sănătoasă și perfect funcțională. Când dinții afectați de parodontoză nu mai pot fi salvați, aceștia pot fi extrași și înlocuiți cu ajutorul implanturilor dentare, chiar în aceeași intervenție chirurgicală, eliminând infecția din zona gingiei. Astfel, poți primi o nouă șansă de a avea o dantură normală, cu care să poți mesteca corect și să poți zâmbi cu încredere. Toate acestea sunt posibile cu ajutorul sistemului dinți ficși pe viață, în 24 de ore, care oferă posibilitatea reabilitării întregii danturi cu un număr minim de implanturi dentare (4 sau 6 per arcadă). Acest tratament nu este dureros, se realizează sub efectul anesteziei și al sedării conștiente, iar datorită tehnologiilor moderne folosite în Clinicile Dentare Dr. Leahu, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria, vindecarea este de 7 ori mai rapidă.

Prin urmare, îngrijirea corespunzătoare a danturii și controalele regulate sunt principalele arme pe care trebuie să le folosim împotriva parodontozei, dar și a altor afecțiuni dentare. Iar dacă dantura noastră nu mai poate fi salvată, există mereu soluția redobândirii danturii fixe cu ajutorul implanturilor dentare. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *