Party cu soprane la PSD și scandal din cauza eliminării pensiilor speciale. Petre Daea și Eugen Nicolicea s-au revoltat

Party cu soprane la PSD și scandal din cauza eliminării pensiilor speciale. Petre Daea și Eugen Nicolicea s-au revoltat

Cu fostul ministru al culturii Lucian Romașcanu în calitate de maestru de ceremonii, un număr mare de actuali și foști aleși PSD au petrecut, luni, într-un club din Capitală, la doi pași de Operă. Muzica a fost pe măsură, spun sursele Libertatea, iar discuțiile au ajuns la un subiect care îi vizează direct: pensiile speciale.

Peste 100 de actuali și foști deputați și senatori social-democrați au participat săptămâna aceasta la o petrecere de partid. Mai mulți aleși, printre care și fostul ministru al culturii, Lucian Romașcanu, și-au sărbătorit ziua de naștere. 

Potrivit surselor citate, Marcel Ciolacu nu a fost prezent la eveniment, dar a răspuns pozitiv secretarul general al PSD, Paul Stănescu. 

„Cred că au fost zece sărbătoriți, toți cei născuți în mai și iunie. Printre ei Lucian Romașcanu, fostul ministru, Radu Oprea, actualul ministru, Bogdan Toader de la Prahova. Organizator a fost Lucian Romașcanu, el s-a ocupat de tot”, descrie evenimentul un participant.

„Am avut soprană, s-a cântat operetă”

Petrecerea a avut loc lângă Opera Română, la Old School Pub, susțin mai mulți parlamentari PSD.

„A fost ceva special, o atmosferă unică. Am avut soprană, s-a cântat operetă, au venit trupe. Foarte plăcută atmosfera. A fost ca un spectacol”, relatează un parlamentar PSD.

Supărarea lui Daea

Petre Daea | Foto: Hepta

Printre invitați s-au numărat și foști membri ai grupului social-democrat din Parlament. Petre Daea, fost ministru al agriculturii, fost deputat și senator, a fost și el prezent.

„Nea Petrică a fost furios sau cel puțin nervos. Știa că săptămâna viitoare s-a decis să votăm eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. A făcut scandal. Ne-a reproșat că votăm ceva neconstituțional și că el are o pensie foarte mică, de două mii și ceva de lei”, a declarat un ales social-democrat care a apucat să asculte oful fostului ministru al agriculturii.

La masa cu Petre Daea au stat alți parlamentari sau șefi de Consilii Județene, precum Ion Prioteasa, fost șef al CJ Dolj, în prezent senator, sau Ion Călin, fost deputat PSD.

„Nu sunt supărat, o iau ca atare și înțeleg momentul. Cunosc situația. Nu știu cine relatează discuții între colegi”, a declarat Petre Daea pentru Libertatea. 

Fostul ministru a adăugat că nu a luat încă o decizie dacă va ataca la CCR eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. 

Potrivit declarației de avere din iunie 2022, Petre Daea a încasat în 2021 o pensie lunară de 6.816 lei. În total, a primit 62.400 de lei – pensie în baza sistemului de asigurări sociale și 19.200 de lei – pensie de pe urma mandatelor de parlamentar.

Înainte de a ajunge ministru, Petre Daea a încasat bani și de la partid: 17.000 de lei pentru 2021.

Pensiile speciale ale parlamentarilor stau să cadă

Surse din conducerea PSD și PNL au declarat pentru Libertatea că există o decizie la nivelul Coaliției ca săptămâna viitoare să fie eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.

„În această săptămână, joi, se va da raport în Comisia de Statut pentru proiectul care elimină pensiile speciale pentru parlamentari. Luni, va fi votul final în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, iar pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi eliminate”, au declarat sursele citate.

Asociația foștilor parlamentari va ataca la CCR legea de eliminare a pensiilor speciale, dezvăluie lideri din conducerea PSD.

Eugen Nicolicea face presiuni pentru păstrarea pensiilor speciale

Eugen Nicolicea | Foto: Hepta

„Eugen Nicolicea a venit în biroul lui Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, pentru a-l convinge să nu elimine pensiile speciale pentru toți foștii parlamentari. Nicolicea dorea ca proiectul să se aplice în viitor, iar cei care au încasat pensii speciale să beneficieze în continuare de ele. I-a spus lui Simonis că proiectul o să fie atacat la CCR de Asociație”, au declarat surse din PSD pentru Libertatea.

Eugen Nicolicea a fost parlamentar social-democrat din 1992 până în 2020.

Printre cei care pun presiune pentru menținerea pensiilor speciale ale foștilor parlamentari se numără Anghel Stanciu sau Adrian Năstase.

Potrivit unor surse din conducerea grupului PNL, Nicolicea a încercat să-i convingă și pe parlamentarii liberali să nu voteze eliminarea pensiilor speciale pentru foștii parlamentari.

Consiliul Legislativ, condus de Florin Iordache, a dat un aviz negativ pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și a ridicat mai multe obiecții asupra proiectului care vizează impozitarea pensiilor speciale.

Dacă proiectul privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor va fi votat săptămâna viitoare, va rămâne în vigoare legea privind pensiile speciale pentru aleșii locali. Deși ele nu au intrat în plată din 2019, când legea a fost adoptată, fiind anual prorogate, ele nu au fost eliminate.

Lider PNL: „Am discutat în Coaliție, o să fie furie în societate”

Surse din conducerea PNL susțin pentru Libertatea că în Coaliție s-a discutat și proiectul privind impozitarea cu 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei, altele decât cele ale parlamentarilor.

Impozitarea se va aplica pentru partea de necontributivitate. Votul final va fi dat săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, precizează sursele citate.

„Să știți că am discutat în Coaliție și toți suntem conștienți că o să fie furie în societate. Vedeți că au început magistrații care amenință cu greva. Toți cei care au pensii peste 4.000 de lei, bazate pe necontributivitate, vor spune că le-am tăiat pensia cu 15%. Le-am dat anul trecut 12,5% și le tăiem 15% acum. Suntem conștienți că o să fie furie”, a declarat un lider din Coaliția de guvernare.

Conducerea Coaliției a luat în calcul și un eventual protest din zona apărării și polițiștilor, deoarece vor fi mai mulți afectați de noua lege. 

În prima formă negociată cu reprezentanții Comisiei Europene, se prevedea un impozit de 30% pentru cei cu o pensie specială mai mare decât salariul mediu brut (aproape 7.000 de lei).

Ultima formă prevede o impozitare cu 15%, dar pentru cei cu o pensie specială mai mare decât salariul mediu net (peste 4.000 de lei).

PSD și PNL au decis ca votul final pentru proiectul care impozitează pensiile speciale să fie dat până la încheierea sesiunii din iunie.

Aleșii PSD nu văd cu ochi buni protestul magistraților

Un parlamentar PSD crede, sub protecția anonimatului, că revendicările magistraților nu sunt justificate.

„L-am întrebat pe un magistrat: dacă ai o pensie de 30.000 de lei și pierzi 4.000-5.000 de lei, nu poți să trăiești cu 25.000 de lei lunar? Suma este mare, nu te poți plânge că pierzi bani”, a susținut social-democratul.

Magistrații au cerut Guvernului și Parlamentului să nu li se taie cu 15% pensiile speciale și au amenințat că de miercuri intră în grevă.

Actualul premier, Marcel Ciolacu, dar și fostul premier, Nicolae Ciucă, plus Alina Gorghiu, ministrul justiției, au discutat marți cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii despre impozitarea pensiilor speciale ale magistraților.

Curtea de Apel București a transmis un comunicat în care anunță că de miercuri vor adopta forma de protest „a amânării cauzelor”.

„Modificarea legilor justiției recent adoptate în decembrie 2022 au reprezentat un jalon PNRR îndeplinit, PNRR statuând, în mod expres, neincluderea pensiilor judecătorilor în categoria pensiilor care urmează să fie modificată”, precizează Curtea de Apel București.

Un alt motiv de nervozitate îl reprezintă creșterea vârstei de pensionare până în 2035 și calcularea pensiei doar pe bază de contributivitate, afirmă surse din Coaliție.

Ce se întâmplă cu cumulul pensie-salariu?

Coaliția ia în calcul să își asume în Parlament și interzicerea cumulului pensie – salariu la stat.

„Acest proiect încă se discută. În Camera Deputaților există o Ordonanță de Urgență, o putem modifica, dar trebuie să existe o decizie politică. Se poate face rapid, dar trebuie asumat. Nu există o decizie finală până în acest moment”, au precizat surse parlamentare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *