Pe lângă SUA și Marea Britanie, Germania a anunțat că îl susține pe premierul olandez Mark Rutte la șefia NATO

Pe lângă SUA și Marea Britanie, Germania a anunțat că îl susține pe premierul olandez Mark Rutte la șefia NATO

SUA, Marea Britanie și Germania susțin candidatura premierului olandez, Mark Rutte, pentru a deveni următorul secretar general al NATO, într-un moment în care alianța se confruntă cu provocări majore pe fondul războiului din Ucraina și a întrebărilor cu privire la viitorul NATO, anunță The Guardian.

Președintele Biden susține cu fermitate candidatura premierului Rutte

„Președintele Biden susține cu fermitate candidatura premierului Rutte de a fi următorul secretar general al NATO”, a declarat un oficial american pentru Reuters.

Un oficial din Marea Britanie a spus că Londra „sprijină ferm” lui Rutte să-i succedă lui Jens Stoltenberg. „Rutte este foarte respectat în întreaga alianță, are acreditări serioase și se va asigura că alianța rămâne puternică și gata să apere și să descurajeze.”

Mulți alți membri NATO au semnalat că îl vor sprijini pe liderul olandez pentru această funcție, care necesită sprijin unanim din partea tuturor membrilor alianței. Joi după-amiază, un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Olaf Scholz susținute candidatura lui Rutte.

Rutte este unul dintre cei mai longeviv șefi de guvern din Europa, fiind prim-ministru din 2010 și este considerat foarte potrivit pentru o eventuală confruntare cu provocările posibilei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă.

Rutte, care a vorbit la Conferința de Securitate de la München din weekend, a făcut o declarație de campanie pentru postul NATO, spunând că membrii ar trebui să „nu se mai plângă din cauza lui Trump” și că „trebuie să dansăm cu cine este pe ringul de dans”.

Turcia și Ungaria, care în ultimele luni au amânat decizii cheie ale NATO în alte domenii, nu au spus încă dacă îl susțin pe Rutte.

Rutte este susținut pentru că e modest  și discret

Susținătorii spun că liderul olandez este un politician discret, cunoscut pentru că merge cu bicicleta la întâlniri și predă studii sociale la o școală locală. El locuiește în aceeași casă modestă din Haga de ani de zile și conduce un Saab la mâna a doua pe care-l are de mai bine de un deceniu.

Un oficial olandez a spus: „Puterea lui Rutte constă în trei lucruri: abilitățile sale de a comunica cu oamenii, mintea sa pragmatică și Nokia (recent un iPhone).

„Un atlantist convins și un admirator al lui [Winston] Churchill, agenda sa de telefon cuprinde până acum două generații de lideri mondiali dincolo de limitele lumii occidentale și cu care a creat legături și menține un contact bun – și în privat, chiar și după plecarea lor. . [Fostul cancelar german Angela] Merkel și Rutte încă se întâlnesc”, a spus oficialul.

„A avut o legătură excelentă cu [fostul președinte american Barack] Obama, dar a menținut și legături constructive cu Trump. Acreditările sale internaționale sunt excelente.”

După prăbușirea guvernului său anul trecut, Rutte a demisionat din funcția de lider al Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) și a spus că va părăsi politica.

În ultimele luni, Rutte a ocupat funcția de prim-ministru interimar, în timp ce discuțiile de coaliție se prelungesc și a rămas extrem de activ în politica europeană.

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost și el menționat ca posibil concurent.

România și-a anunțat joi în mod oficial aliații NATO de faptul că îl propune pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar-general al alianței.

Cea care a oferit această informație este jurnalista Bloomberg, Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Alba, într-o postare pe rețeaua X.

„Romania i-a notificat pe ceilalti membri NATO ca intentioneaza sa il nominalizeze pe presedintele tarii, Klaus Iohannis, drept candidat pentru functia de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalti aliati de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a scris Jacobs pe rețeaua X.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *