Pedro Sanchez vrea să convingă cinci premieri din UE să recunoască statul palestinian, în încercarea de a opri „dezastrul umanitar” din Gaza

Pedro Sanchez vrea să convingă cinci premieri din UE să recunoască statul palestinian, în încercarea de a opri „dezastrul umanitar” din Gaza

Premierul spaniol Pedro Sanchez se va întâlni cu mai mulți dintre omologii săi din Uniunea Europeană în cursul săptămânii viitoare pentru a încerca să obțină sprijin pentru recunoașterea statului palestinian, a anunțat marți, 9 aprilie, guvernul de la Madrid, potrivit Reuters.

Agenda lui Sanchez include întâlniri cu prim-miniștrii Norvegiei, Irlandei, Portugaliei, Sloveniei și Belgiei, discuțiile urmând să se concentreze pe poziția UE în ceea ce privește războiul din Fâșia Gaza dintre Israel și gruparea islamistă Hamas, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol, Pilar Alegria.

„Dorim să oprim dezastrul umanitar din Gaza și să ajutăm la demararea unui proces politic de pace care să ducă la realizarea «soluției celor două state» cât mai curând posibil”, a spus Alegria.

Sanchez a declarat anterior că se așteaptă ca Madridul să recunoască statul palestinian până în luna iulie și că el crede că în curând va exista o „masă critică” în cadrul UE pentru a convinge mai mulți membri să adopte aceeași poziție.

Premierul spaniol a fost, până acum, unul dintre cei mai vocali critici ai campaniei israeliene de atacuri și bombardamente asupra enclavei palestiniene, luările sale de poziție stârnind furia Israelului de mai multe ori.

Spania, Irlanda, Malta și Slovenia au anunțat luna trecută că vor colabora pentru recunoașterea statului palestinian.

Israelul le-a transmis celor patru țări din UE că inițiativa lor ar echivala cu un „premiu pentru terorism”, care ar reduce șansele unei rezolvări negociate a conflictului vechi de generații.

În octombrie, forțele israeliene au lansat o ofensivă aeriană și terestră devastatoare în Gaza, după ce militanții Hamas, gruparea islamistă care conduce enclava palestiniană, au început să ucidă și să răpească oameni din Israel.

UE a avut o influență mult mai mică asupra conflictului decât Statele Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului. Washingtonul afirmă că un acord de pace și crearea unui stat palestinian pe teritoriul ocupat de Israel în războiul din 1967 pot fi obținute doar prin negocieri directe, care însă sunt blocate de zece ani din cauza unor dispute încrâncenate.

Începând din 1988, 139 din cele 193 de state membre ale ONU au recunoscut statul palestinian.

Sanchez își va începe campania diplomatică cu o vizită la Oslo și la Dublin, pe 12 aprilie, unde se va întâlni cu Jonas Gahr Stoere, președintele Norvegiei, și cu noul premier al Irlandei, Simon Harris.

Citiți și:

Spania va recunoaște statul palestinian până în iulie. Madridul motivează că aceasta „este cea mai bună garanție de securitate pentru Israel”

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *