Pelerinajul istoric din România. Programul și traseul

Pelerinajul cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a început luni, 4 martie 2024. fiind organizat în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor sale la București. Pelerinajul, descris de basilica.ro drept istoric, are loc în perioada 4 martie -16 aprilie.

Pelerinajul istoric cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a început luni dimineață printr-o slujbă de binecuvântare oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul la Catedrala Patriarhală.

Protoieriile au anunțat traseul moaștelor sfântului prin județele Prahova și Ilfov.

Programul și traseele în continuare

Miercuri, 6 martie – Protoieria Ploiești Sud

Racla cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou va pleca, la ora 08:00, către Parohiile Bâra, Lacu Turcului, Mănăstirea Turnu de Prahova (aproximativ ora 09:00) și Parohiile Brazii de Sus, Negoiești, Înălțarea Domnului – Ploiești Vest, Sf. Treime – Ploiești, Sf. Ioan Botezătorul – Ploiești, Sf. Vasile – Ploiești și Parohia Strejnicu.

La ultima parohie de pe traseu, de la ora 17:00, un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul va oficia Taina Sf. Maslu.

Luni, 11 martie – Protoieria Vălenii de Munte

Moaștele sfântului vor fi, de la ora 08:15, la Mănăstirea Zamfira, de unde vor pleca spre Parohiile Vărbilău 2, Mănăstirea, Valea Stâlpului, Izvoarele, Măneciu Ungureni, Nucșoara, Valea Plopului (unde vor poposi în jurul orei 14:30), Drajna de Jos și Lipănești.

La ultima parohie de pe traseu, de la ora 17:00, un sobor de preoți va oficia Taina Sf. Maslu.

Marți, 12 martie – Protoieria Urlați

Moaștele sfântului vor fi, de la ora 08:30, la Parohia Albești Paleologu, apoi, de la 09:00, la Mănăstirea Parepa, după care vor trece pe la Parohiile Inotești, Sf. Ioachim și Ana – Mizil, Adormirea Maicii Domnului – Mizil, Sf. Filofteia și Sf. Dimitrie cel Nou – Mizil, Fântânele, Ungureni, Ceptura de jos și Sf. Voievozi – Urlați.

La ultima parohie de pe traseu, de la ora 17:00, un sobor de preoți va oficia Taina Sf. Maslu.

Marți, 26 martie – Protoieria Ilfov Nord

Moaștele sfântului vor trece, începând de la ora 07:45, pe la Parohiile Afumați II, Sf. Parascheva – Voluntari („Catedrala” din Voluntari), Pipera, Mogoșoaia I, Mogoșoaia II, Atârnați I, Tamași, iar în jurul orei 13:30 vor fi la Mănăstirea Țigănești.

Următoarele puncte de pe traseu sunt Parohiile Preoțești, Balotești și Căciulați, unde moaștele vor trece doar prin fața bisericilor. În jurul orei 15:15, moaștele ajung la Mănăstirea Căldărușani, iar la 16:00 la Mănăstirea Sitaru.

Pelerinajul zilei se va încheia cu Taina Sf. Maslu oficiată, de la ora 17:00, la Parohia Otopeni.

Miercuri, 27 martie – Protoieria Ilfov Sud

La ora 08:15, moaștele cuviosului vor poposi la Spitalul „Sf. Sava” din comuna Pantelimon, apoi vor ajunge la Mănăstirile Pasărea (08:45) și Cernica (10:00), la Parohiile Vintilă Vodă și Vârteju.

Pelerinajul sfântului în Protoieria Ilfov Sud se va încheia la Mănăstirea Samurcășești, unde, de la ora 16:00, va fi oficiată Taina Sf. Maslu.

 

The post Pelerinajul istoric din România. Programul și traseul appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *