Pensionarii care vor rămâne ”cu buza umflată” după recalcularea din septembrie. De ce nu vor avea toți românii de câștigat

Rmag Breaking News

În septembrie, România se pregătește pentru o amplă recalculare a pensiilor, un proces ce urmărește să corecteze inechitățile din sistem, dar care, conform ultimelor informații, pare să nu aducă beneficii tuturor pensionarilor. Aproximativ 1,5 milioane de vârstnici ar putea să nu observe nicio majorare a veniturilor lor pensiile, în timp ce alți peste 3 milioane de pensionari s-ar putea bucura de creșteri considerabile ale acestora.

Un scenariu complex pentru pensionari

Recalcularea pensiilor este un demers așteptat cu mare interes de pensionari, având potențialul de a ajusta veniturile a milioane de români în funcție de contribuții și stagiu de cotizare. Cu toate acestea, detaliile procesului dezvăluie o realitate mai nuanțată, care nu favorizează pe toată lumea.

Pentru un număr semnificativ de pensionari, peste 1,5 milioane, această recalculare va însemna practic înghețarea pensiilor la nivelul actual. Autoritățile explică faptul că, dacă noua pensie calculată este mai mică decât cea actuală, pensionarul va continua să primească suma pe care o încasează în prezent. Această măsură de siguranță împiedică scăderea veniturilor, însă are ca efect secundar posibilitatea ca anumite pensii să rămână nemodificate pentru o perioadă îndelungată.

Un exemplu concret este cel al unui pensionar cu un venit actual de 4.000 lei, care, în urma recalculării, s-ar alege cu o pensie de 3.500 lei. Acesta va menține pensia de 4.000 lei, dar indexările ulterioare, care se aplică în mod normal în funcție de rata inflației, se vor calcula pe baza sumei de 3.500 lei, conducând la un posibil stagiu de stagnare a creșterii pensiei pentru câțiva ani.

O rază de speranță pentru pensionarii de dinainte de 2011

În contrast, recalcularea aduce și vești bune, mai ales pentru pensionarii care au ieșit la pensie înainte de anul 2011 și nu au beneficiat de ajustări ale pensiei în trecut. Pentru această categorie, majorările prevăzute sunt semnificative, putând duce chiar la dublarea veniturilor pensionare, în special în cazul celor cu un stagiu de cotizare de peste 25 de ani.

Diferențele între pensionari sunt dictate în mare măsură de istoricul profesional și de nivelul contribuțiilor. Un exemplu pozitiv este cel al unui bărbat cu un stagiu complet de 35 de ani, care a lucrat pe un salariu minim pe economie și care, după recalculare, va vedea o creștere de 87,4% a pensiei sale, ajungând la aproape 2.000 lei.

Recalcularea pensiilor se dorește a fi o măsură de corecție a inechităților existente în sistem, un pas către echilibrarea diferențelor între pensionarii cu contribuții și stagiuri de cotizare similare, dar cu pensii diferite. Cu toate acestea, efectele sale sunt mixte, beneficiind unora în detrimentul altora și subliniind complexitatea sistemului de pensii din România. Această recalculare este, fără îndoială, un pas important, dar nu final, în încercarea de a reforma și îmbunătăți sistemul de pensii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *