Pentru a continua tratamentele, Miruna are nevoie de 10.000 de lei lunar. Fata de 14 ani suferă de tetrapareză spastică, retard neuropsihomotor și e dependentă de dializă

Pentru a continua tratamentele, Miruna are nevoie de 10.000 de lei lunar. Fata de 14 ani suferă de tetrapareză spastică, retard neuropsihomotor și e dependentă de dializă

Acest articol este o acțiune umanitară finanțată și publicată de Fundația Ringier. Toate cazurile sprijinite de aceasta pot fi găsite pe site-ul www.ajutacopiii.ro.

Pentru Miruna-Andreea Cimpoieru, din Mârșa, Giurgiu, cei 14 ani scurși de când a văzut lumina zilei au însemnat doar speranța că, într-o zi, bolile care i-au „mușcat” din trup nu o vor mai chinui atât de mult. Bolnavă de tetrapareză spastică – maladie care i-a mutilat trupul și a țintuit-o în scaunul cu rotile -, de retard neuropsihomotor, dar și de insuficiență renală și cu suferințe la inimă și la coloana vertebrală, Miruna ar putea să treacă un pic mai ușor peste toate aceste nenorociri care s-au abătut asupra ei, dacă ar primi tratamentele recomandate. Însă pentru a ajunge la specialiști, fata are nevoie de 10.000 de lei lunar.

Botezată în spital, după ce a fost resuscitată

Povestea dramatică a Mirunei – aflată în programul de susținere al Fundației Ringier România – și-a scris prima filă chiar la nașterea fetiței. Din cauze pe care medicii neonatologi le-au asociat cu „aspirația de meconiu” (n.r. – meconiul eliminat în preajma nașterii în lichidul amniotic și aspirat de făt), bebelușul s-a născut mai mult mort decât viu. De aceea, Miruna a fost resuscitată zeci de minute, după care a fost transferată, cu șanse zero de supraviețuire, la Reanimare.

Din cauza stării extrem de grave în care se afla și a prognosticului sumbru al mediclior, fetița și-a primit cele două nume – Miruna-Andreea -, chiar în spital, unde preotul unității medicale a oficiat slujba creștinescului botez imediat după ce medicii au resuscitat-o.

„După două săptămâni de comă, s-a produs minunea: micuța noastră Mirunica a deschis ochii”

„Atât de speriați am fost, eu și soțul meu, încât ne-am botezat fetița imediat după naștere. Nimeni nu-i dădea nici o șanșă, toți ne spuneau să ne pregătitm de înmormântare… Am botezat-o acolo, dar de înmormântare nu ne-am pregătit. M-am rugat bunului Dumnezeu să nu-mi ia fata și mi-a lăsat-o. Mi-a ascultat ruga și, după două săptămâni de comă s-a produs minunea: micuța noastră Mirunica s-a trezit, a deschis ochii. A rămas pe tuburi de oxigen, pe măscuță, dar era vie! După șase săptămâni am ajuns cu ea acasă fără să am habar de ceea ce se va întâmpla. Nimeni nu ne-a spus nimic…”, pășește printre amintiri dureroase Iuliana Cimpoieru, 37 de ani, mama Mirunei.

Miruna, dependentă de dializă. Mama ei îi face această procedură de trei ori pe zi

Câteva luni mai târziu, când Miruna se apropia de împlinirea vârstei de nouă luni, starea ei sănătate a cunoscut o depreciere majoră. Bebelușul nu se putea întoarce de pe o parte pe alta, nu gângurea, iar când dormea o făcea doar pe spate, într-o poziție nefirească, cu burta foarte arcuită și cu piciorușele extrem de încordate. Semne care i-au făcut pe părinți să o ducă la mai întâi la Spitalul clinic de copii Dr. Victor Gomoiu, unde i s-a făcut o ecografie transfontanelară, care a arătat că dezvoltarea creierul e normală. Examinările ulterioare ale unui specialist de la Centrul de Recuperare pentru Copii Dr. Nicolae Robănescu, din Capitală, au arătat însă altceva și au scos la iveal dimensiunea tragediei care se abătuse asupra copilei, care a fost diagnosticat, fără dubii, cu tetrapareză spastică.

S-a desfăcut pământul sub noi când am auzit ce boală are Mirunica…”

Nu înțelegeam ce se întâmplă, cum s-a putut ca un copilaș care a fost urmărit din timpul sarcinii să ajungă atât de bolnav. S-a desfăcut pământul sub noi când am auzit ce boală are Mirunica… Apoi, ca și cum nu ar fi fost de ajuns că oasele au început să i se strâmbe din cauza bolii, în lunile și anii care au urmat, fetița noastră s-a îmbolnăvit și de retard neuropsihomotor, de inimă și de insuficiență renală, pentru că rinichii i-au cedat. Acum, copilașul nostru este dependent de dializă, procedură pe care eu i-o fac de trei ori pe zi. Nu poate mânca singură, spune doar cuvinte simple, nu poate să stea în fund și folosește scaunul rulant”, ne spune mama Mirunei.

Miruna este dependentă de scaunul cu rotile

Chinurile fetiței suferinde ar putea fi ceva mai mici, dacă Miruna ar primi tratamentele și procedurile salvatoare, cele care măcar încetinesc ritmul de avansare al bolilor. Este vorba de ședințe kineto, ergo tomatis (n.r. – terpie neuroauditivă, stimulare prin sunet), masaje și gimnastică medicale. Părinții au făcut, până acum, eforturi financiare uriașe pentru fetița lor, pe care au dus-o atât la specialiști din România (Timișoara, Hunedoara, Alba Iulia și București), cât și la medici din străinătate (Spania, Ucraina și Republica Moldova – unde a și fost operată de miofibrotomie (n.r. – detensionarea mușchilor spastici).

O perioadă, rezutatele s-au arătat, dar impasul financiar al părinților a făcut ca Miruna să nu mai poată beneficia de acele proceduri necesare întreținerii și recuperării musculaturii și oaselor extrem de afectate de maladia care i-a mutilat trupul copilei și a țintuit-o în scaunul cu rotile.

„Nu ne putem uita la ea cum se chinuie… Vă rog să îi fiți alături fetiței noastre!”

„Procedeele de recuperare și întreținere în cazul acestei boli sunt foarte scumpe, cel puțin pentru noi, care nu aducem în casă mai mult de 4.000 de lei pe lună, bani din care trăim cinci persoane (n.r. – soții Cimpoieru mai au doi copii – un băiat de 17 ani și o fetiță de trei ani și jumătate). Noi am făcut toate eforturile care au depins de noi. Ne-am descurcat cum am putut să-i asigurăm Mirunei acele tratamente, nu o puteam lăsa așa, nu ne putem uita la ea cum se chinuie…

Acum însă, avem nevoie de ajutorul oamenilor cu suflet și al fundațiilor pentru a relua tratamentele. Ne trebuie 10.000 de lei lunar pentru a-i putea oferi Mirunei o viață mai puțin chinuită. Vă rog să îi fiți alături fetiței noastre! Abia apoi ne putem gândi și la operația de îndreptare a coloanei vertebrale, care s-a strâmbat rău și îi intră sub coaste, și la transplantul de rinichi…” , este mesajul mamei Mirunei.

Cei care doresc să o ajute pe Miruna o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «MIRUNA».

Donează prin SMS, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținută la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Citește mai multe despre copiii pe care Fundația Ringier îi sprijină de 11 ani la rubrica AJUTĂ COPIII

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *