Pericole de vară pe care le ignorăm. Cum ne ferim de ele

Pericole de vară pe care le ignorăm. Cum ne ferim de ele

Insolație și arsuri solare

Purtați întotdeauna protecție solară +50. Vă protejează în proporție de 95% pentru circa 3 ore, după care trebuie să aplicați din nou crema/spray/loțiune etc. Evitați razele puternice ale soarelui în timpul zile, și nu vă expuneți la soare decât dimineața până la 10-11, sau seara, după ora 17.00. Purtați haine care vă protejează brațele și picioarele și o pălărie care vă protejează creștetul capului, fața, urechile și gâtul.

Căldura extremă

Este foarte cald! Asta nu e doar inconfortabil. Îți poate face mult rău. Aveți grijă deosebită la copii și la vârstnici, deoarece trupurile lor nu se răcesc cum trebuie și sunt mult mai afectați de căldură.

Purtați haine lejere, nu vă faceți exerciții în cea mai fierbinte parte a zilei și fiți hidratat.

Erupții cutanate

Plantele se dezvoltă în timpul verii. Există multe plante care pot provoca erupții. Unii oameni au reacții ușoare la aceste plante, în timp ce alții pot avea reacții severe care necesită spitalizare. Faceți un duș temeinic după ce ieși în curte, faci drumeții, mergi cu cortul sau petreci timp în aer liber. Ai grijă să ai la tine antihistaminice pentru alergii severe.

Contaminarea cu carnea de pe grătar

Oricât de gustos şi apetisant ar părea un grătar într-o după amiază de vară, acesta poate fi extrem de periculos pentru sănătate. Se pare că prepararea cărnii  la temperaturi înalte poate conduce la eliberarea în atmosferă a unor substanţe cauzatoare de cancer numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care pot fi absorbite în corp atât prin inhalare cât şi prin piele. Intrarea în contact a pielii cu PAH în timpul preparării alimentelor pe grătar poate fi mai periculoasă decât inhalarea acestor substanţe. Iar îmbrăcămintea nu oferă o protecţie suficientă.

Insecte

Cazurile de îmbolnăvire cauzate de căpușe, țânțari și purici cresc în în timpul verii. Poartă îmbrăcăminte de culoare deschisă care să permită să vezi cu ușurință căpușele înainte ca acestea să se agațe. Strângerea hainelor face mai dificilă mușcătura căpușelor. Verifică cu atenție pentru căpușe după ce petreci timp în aer liber.

Folosiți substanțe care îndepărtează țânțarii și, dacă vremea permite, pantaloni lungi și mâneci lungi afară, mai ales de la amurg până la zori.

Acasă, îndepărtați apă stătută din vasele pentru păsări, butoaie cu apă de ploaie, găleți și orice altceva. Sunt locuri preferate de reproducere a țânțarilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *