Pericolele de pe aplicațiile de dating. Cum să recunoști escrocheriile din online

Pericolele de pe aplicațiile de dating. Cum să recunoști escrocheriile din online

Tinder, Bumble sau Facebook Dating sunt doar câteva dintre aplicațiile care promit „întâlniri, prieteni noi, oameni noi” sau „un spațiu unde e mai ușor să întâlnești oameni și să porți conversații”. Deși descrierile acestor aplicații de dating le prezintă ca fiind inofensive, publicația de popularizare a științei The Conversation arată cum se pot transforma în ceva periculos. 

Escrocii de pe aplicațiile de întâlniri au un sistem de racolare a victimelor, nu acționează spontan. Una dintre cele mai populare metode este  „loverboy”, folosită chiar și de frații Tate. Practic, cei care racolează, caută persoane vulnerabile și le fac promisiuni, astfel încât victimele să se îndrăgostească și să fie dispuse să facă lucrurile pe care ei le vor. 

1,3 miliarde de dolari au pierdut americanii în 2021 din escrocheriile de pe aplicațiile de dating  

Publicația australiană prezintă și serialul de pe Netflix „Escrocul de pe Tinder” despre cazul unui bărbat care se preface pe aplicațiile de întâlniri că este un om bogat, care le poate oferi femeilor lucruri pe care nu le aveau înainte, ca mai apoi să le facă să îi ofere ele lui bani. 

Numărul americanilor care folosesc aplicații de întâlniri online a crescut în perioada pandemiei, arată un studiu. Astfel, au crescut și escrocheriile de pe aceste aplicații. Numai în 2022 aproape 70.000 de americani au căzut victime ale escrocheriilor pe aplicațiile de dating. Pierderile victimelor sunt de peste 1,3 miliarde de dolari, scrie The Conversation. 

Cercetările au identificat cinci etape ale escrocheriilor de pe aplicațiile de întâlniri online:

Ademenirea victimelor cu profiluri atractive;
Crearea unei relații intime cu victimele;
Inventarea unor situații de criză pentru a face rost de bani;
Uneori, manipularea victimelor prin șantaj;
Dezvăluirea înșelăciunii.

Practic, escrocii încearcă să facă victima să se îndrăgostească de ei, ca mai apoi să o sensibilizeze și să o facă să le dea bani când inventează o situație în care au nevoie disperată de aceștia. 

Metoda „măcelăririi porcului”

The Conversation mai arată că escrocii folosesc diferite tipuri de abordări cu victimele, unii chiar mută discuțiile pe alte platforme de convorbire și încearcă să persuadeze victimele să le trimită cât mai mulți bani. 

Autorul articolului a descoperit într-o cercetare metoda „Sha Zhu Pan” folosită în China. Tradusă ca „escrocheria măcelăririi porcului”, în cadrul acestei metode mai mulți escroci conving victimele, prin tactici romantice, să investească în aplicații false sau să folosească site-uri de jocuri de noroc false, convingându-le să plătească din ce în ce mai mult, fără a-și primi vreodată banii înapoi, scrie publicația australiană.

Nu trimiteți date bancare sau fotografii private pe aplicațiile de dating 

Chiar dacă sunt periculoși, escrocii de pe aplicațiile de dating nu sunt invincibili. Cercetările arată că ei pot fi descurajați prin anumite mesaje precum: „Știu că înșelați oameni nevinovați. Prietenul meu a fost arestat recent pentru aceeași infracțiune și riscă cinci ani de închisoare. Ar trebui să te oprești înainte de a avea aceeași soartă”.

Autorii materialului propun cinci reguli pentru a nu fi victima escrocilor pe aplicațiile de dating: 

Evitați să împărtășiți informații financiare sau să trimiteți bani necunoscuților;
Nu trimiteți fotografii private străinilor;
Acordați atenție ortografiei și gramaticii, deoarece escrocii pretind adesea că locuiesc în țări vorbitoare de limbă engleză, când de fapt operează în țări non-occidentale;
Folosiți căutări ale imaginilor și căutări ale numelor primite;
Dacă aveți suspiciuni, adresați-vă familiei și prietenilor. Un ultim sfat pentru a-i încuraja pe cei care au căzut victime ale escrocheriilor de pe aplicațiile de întâlniri: Nu vă învinovățiți.

Măsuri pe care ar trebui să le ia dezvoltatorii aplicațiilor 

De asemenea, un mod de a preveni aceste escrocherii este acela ca aplicațiile să emită alerte în momentul în care identifică în mesaje cuvinte precum „bancă”, „bani”, „MoneyGram” sau nume de bănci. 

Totodată, algoritmul aplicațiilor ar putea să identifice fotografiile de profil contrafăcute și alte tipuri de fraude de imagine, pentru a nu lăsa escrocii să intre în aplicații, mai scrie The Conversation. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *