Peste 2.000 de oameni care încercau să ajungă în UE au dispărut în Mediterana de la începutul anului. Mulți au folosit cea mai periculoasă rută de migrație

Peste 2.000 de oameni care încercau să ajungă în UE au dispărut în Mediterana de la începutul anului. Mulți au folosit cea mai periculoasă rută de migrație

Datele Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a ONU arată că de la începutul anului 2023 și până acum, peste 2.090 de oameni au dispărut în Marea Mediterană în timp ce încercau să ajungă în UE. Cele mai multe astfel de cazuri au avut loc pe ruta centrală din Mediterana, considerată cea mai periculoasă rută de migrație din lume, relatează News.ro.

Traversările ilegale ale frontierelor externe ale UE au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani, în contextul în care numărul celor care aleg traseul din Mediterana centrală către statele blocului comunitar s-a dublat.

Conform datelor Frontex, agenția europeană a pazei de frontieră, între lunile ianuarie și iulie ale acestui an s-a înregistrat o creștere cu 13% a sosirilor ilegale, adică 176.100, acesta fiind cel mai mare număr din 2016 și până acum.

Situația are legătură cu creșterea cu 115% a numărului celor care aleg să ajungă în UE folosind ruta Mediteranei centrale, pornind din Tunisia sau Libia către Italia sau Grecia, de multe ori în ambarcațiuni nesigure și supraîncărcate. Traversarea mării poate dura câteva zile, iar în primele șapte luni ale acestui an, peste 89.000 de oameni au reușit să ajungă astfel la țărmurile europene.

Creșterea se explică și prin tendința contrabandiştilor de a oferi „preţuri mai mici migranţilor care pleacă din Libia şi Tunisia pe fondul concurenţei acerbe dintre grupările infracţionale”, mai precizează reprezntanții Frontex.

Pe de altă parte, numărul de sosiri a scăzut pe celelalte rute principale de migraţie în UE față de anul trecut – cu 2% pe ruta mediteraneană de vest, din Maroc până în Spania, și cu 29% prin estul Mediteranei, pornind din Turcia către Grecia.

În același timp, traseul terestru din Balcanii de Vest, prin Macedonia de Nord şi Serbia spre Croaţia, Slovenia şi Ungaria, este considerat al doilea cel mai folosit, dar a înregistrat o scădere de 26% compaativ cu primele şapte luni din 2022.

Săptămâna trecută, cel puțin 41 de migranți au murit după ce barca în care se aflau s-a răsturnat în largul insulei Lampedusa din sudul Italiei.

Tragedia vine după ce în luna iunie o ambarcațiune de pescuit cu peste 700 de oameni la bord s-a scufundat în apele internaţionale din largul orașului grec Pilos. 104 persoane au fost salvate.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *