Peste 850 de cazuri noi și un deces cauzat de rujeolă în România, în ultima săptămână. Unde au fost cele mai multe îmbolnăviri

Peste 850 de cazuri noi și un deces cauzat de rujeolă în România, în ultima săptămână. Unde au fost cele mai multe îmbolnăviri

Numărul de cazuri de rujeolă din România crește alarmant de la o săptămână la alta. Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marți, 30 aprilie, că, de la începutul anului și până pe 28 aprilie 2024, s-au confirmat 13.985 de cazuri de rujeolă, informează Agerpres.

Peste 850 de cazuri noi și un deces cauzat de rujeolă în România

În ultima săptămână, s-au înregistrat 872 de cazuri noi și un deces.

Un bărbat în vârstă de 42 de ani a murit din cauza rujeolei, cu antecedente necunoscute de vaccinare antirujeolică, având următoarele comorbidităţi: boala toxică a ficatului cu colestază, hipertensiune esenţială.

INSP informează că în perioada 1 ianuarie 2023 – 28 aprilie 2023, s-au înregistrat 15 decese din cauza rujeolei.

Toate cele 13.895 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în toate judeţele şi în Bucureşti.

Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov – 1.934 şi Mureş – 1.170, precum şi în Bucureşti – 1.432.

În perioada 6 decembrie 2023 – 28 aprilie, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 135.944 de doze de vaccin ROR, din care 22.055 utilizate pentru copii cu vârste între 9 şi 11 luni.

Țara noastră se confruntă cu o încredere scăzută a populației în vaccinuri, motiv pentru care numărul cazurilor de rujeolă au crescut alarmant. Procentajul de acoperire a vaccinurilor pentru ROR în România este de 78% pentru prima doză și de 62% pentru cea de-a doua doză

„Are o contagiozitate de 95%. Practic, asta înseamnă că 9 din 10 persoane care intră în contact cu virusul se îmbolnăvesc. Dacă rata vaccinării va rămâne în continuare la fel de scăzută, epidemia va continua până când se vor epuiza toți receptivii. Rujeola infectează și îmbolnăvește receptivii indiferent de vârstă. Adică toți cei care nu au trecut prin boală și nu au dobândit imunitate post-infecțioasă, dar și cei care nu au fost vaccinați. Aceștia, odată ce ajung în contact cu virusul, se vor îmbolnăvi, iar apoi vor dobândi imunitate”, a explicat medicul epidemiolog Emilian Popovici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *