Petrolul a atins 97 de dolari pe baril, cel mai mare nivel din noiembrie încoace. România are unele dintre cele mai mici prețuri la carburanți din UE

Petrolul a atins 97 de dolari pe baril, cel mai mare nivel din noiembrie încoace. România are unele dintre cele mai mici prețuri la carburanți din UE

Cotațiile petrolului au urcat joi la cel mai ridicat nivel din ultimul an, în condițiile în care scăderea stocurilor de țiței din Statele Unite a sporit îngrijorările privind livrările, după ce OPEC și Rusia au redus producția, scrie Reuters.

Prețul țițeiului Brent, de referință la nivel global, au ajuns la 96,91 dolari pe baril, după ce în prima parte a ședinței au urcat la cel mai ridicat nivel din noiembrie.

Contractele pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut și ele până la 93,92 dolari pe baril, după ce au depășit 95 de dolari la începutul ședinței, pentru prima dată din august 2022.

Cerere mare, ofertă mică

„Actuala mișcare în sus este condusă fără echivoc de oferta redusă și de scăderea reală a stocurilor”, spune Tamas Varga, de la brokerul de petrol PVM.

Stocurile de țiței din SUA au scăzut cu 2,2 milioane de barili săptămâna trecută, până la 416,3 milioane de barili, potrivit datelor guvernamentale, depășind cu mult scăderea de 320.000 de barili la care se așteptau analiștii.

Rusia a introdus de curând interzicerea exporturilor de carburanți pentru a stabiliza piața, iar Nikolai Shulginov – ministrul rus al Energiei – a spus că interdicția nu va fi ridicată prea curând.

România, al patrulea cel mai mic preț din UE

Datele Comisiei Europene din data de 25 septembrie arată că România are unul dintre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană la benzină. Acest tip de combustibil costă în medie 1,46 euro pe litru, și doar Bulgaria (1,44 euro pe litru), Malta (1,34 euro pe litru) și Polonia (1,31 euro pe litru) au prețuri mai mici.

La motorină, situația este asemănătoare: prețul mediu din România este de 1,53 euro pe litru, în timp ce prețuri mai mici se mai găsesc doar în Bulgaria (1,45 euro pe litru), Polonia (1,31 euro pe litru) și Malta (1,21 euro).

Cea mai scumpă benzină din UE se poate cumpăra în Danemarca (2,086 euro pe litru), Grecia (2,04 euro), Finlanda (2,02 euro) și Italia (2,01 euro pe litru), în vreme ce motorina cu prețul cel mai mare se află în Suedia (2,22 euro pe litru) și Finlanda (2,039 euro).

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), combustibilii erau în luna august cu 4,06% mai scumpi față de decembrie 2022, dar cu 2,86% sub nivelul din august 2022.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *