Piesa auto care ar putea fi afectată de praful saharian. La ce să fiți atenți la mașină

Piesa auto care ar putea fi afectată de praful saharian. La ce să fiți atenți la mașină

România este afectată în aceste zile de un nor de praf saharian, o grijă în plus pentru șoferii care vor să își întrețină mașina în condiții cât mai optime.

 

Praful saharian trebuie îndepărtat de pe mașină

 

ProMotor le recomandă conducătorilor auto să își țină mașina în garaj în aceste zile. Începând de miercuri, România resimte efectele particulelor de praf saharian pe care le-a adus un curent atmosferic din sud.

Pentru șoferii care își țin autoturismul în aer liber, recomandarea ar fi să îndepărteze stratul de praf de pe mașină, întrucât vizibilitatea scade dacă geamurile, farurile și luminile din spate sunt murdare, ceea ce poate pune în pericol siguranța la volan.

Autovehiculul poate fi curățat și manual, dar particulele de nisip pot provoca zgârieturi când sunt frecate de vopsea.

Ar fi important să ștergeți și tabloul de bord, pentru a vedea dacă praful a pătruns sau nu în habitaclu. În cazul în care laveta se îngălbenește imediat, înseamnă că trebuie să curățați și interiorul.

 

Verificați filtrul de polen

 

Trebuie inspectat și filtrul de aer din habitaclu, cunoscut și ca „filtru de polen”. Dacă a trecut ceva vreme de când l-ați schimbat, verificați-i starea și înlocuiți-l dacă este necesar. Dacă era deja încărcat și a fost expus și la nisip, acum probabil că este plin de impurități.

În funcție de mașină, puteți schimba singur filtrul de habitaclu. În prezent există autoturisme prevăzute cu filtre care rețin chiar și contaminați gazoși sau care sunt etichetate ca fiind antialergice.

Mecanicii recomandă oricum schimbarea filtrului de polen la fiecare revizie, la circa 10.000 – 15.000 de kilometri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *