Plăcinta ardelenească – Rețeta tradițională: Secretul preparării umpluturii de varză călită

Plăcinta ardelenească – Rețeta tradițională: Secretul preparării umpluturii de varză călită

 

Plăcinta ardelenească se poate servi atât ca fel principal, cât și pe post de gustare – indiferent de momentul zilei, vei observa că imediat ce pui platoul cu plăcinte pe masă, acesta se golește.

În zona Ardealului, toate gospodinele știu să facă plăcintă cu varză, coaptă după metoda tradițională, direct pe plită, sau în tigaie de fontă. În varianta mai modernă, se poate coace și în tigăi antiaderente, pe ochiul de la aragaz.

Următoarea rețetă de plăcintă ardelenească se prepară în 40 de minute. 

 

Plăcintă ardelenească – Ingrediente

600 g făină albă7 g drojdie uscată350 ml apă caldă40 ml uleio linguriță cu vârf de sareo linguriță rasă de zahărIngrediente umplutură:

500 g varză dulce1 ceapă mică, mărunțită1 lingură uleiun praf de sarepiper, semințe de chimen după gustmărar tocat fin (opțional)

*Cantitățile sunt pentru 6 plăcinte

Plăcintă ardelenească – Mod de preparare

Pasul 1

Ia un vas încăpător și pune în el făina, apa caldă, zahărul, dar și drojdia uscată și amestecă bine. Poți folosi robotul de bucătărie pentru această operațiune, însă poți frământa și cu mâinile, la fel cum făcea bunica. Adaugă apoi și sarea, uleiul și mai frământă 5 minute. Vei observa că aluatul a devenit elastic și moale. Acoperă bolul în care se află coca, poți folosi un ștergar sau o folie de plastic și lasă-o la dospit în jur de 30 de minute, într-un loc călduț. În acest timp, aluatul își va dubla volumul inițial.

Pasul 2

Cât timp se odihnește la căldură, prepară umplutura pentru plăcintele ardelenești. Taie varza fideluță, freac-o bine cu sare și las-o puțin să se înmoaie. Între timp, pune uleiul la încins, într-o tigaie antiaderentă. Călește apoi ceapa în ulei, alături de semințele de chimen. După ce observi că ceapa devine transparentă, poți adăuga varza. În 7-8 minute, varza va fi gata – adaugă piper proaspăt măcinat, mărar mărunțit fin, amestecă de câteva ori cu o lingură de lemn și oprește focul.

Pasul 3

Împarte aluatul dospit în șase. Unge-ți mâinile cu puțin ulei, apoi modelează pe rând fiecare bilă de aluat, până când capătă forma unei turte. Umple-le pe rând cu varză călită și apoi trage marginile turtei spre interior, astfel încât să acoperi complet stratul de varză. Practic, vei împacheta umplutura în aluat.

Pasul 4

Încinge o tigaie antiaderentă pe aragaz, la foc mare. Lasă apoi focul mai mic și așază plăcintele, pe rând, în tigaie. Plăcinta ardelenească are nevoie de 4-5 minute de coacere pe fiecare parte.

Pasul 5

La final, scoate plăcintele pe un tocător din lemn și acoperă-le cu un ștergar curat. Le poți consuma imediat, calde, cu smântână rece, direct de la frigider. Plăcintele ardelenești se pot mânca și reci.

Sursa

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *