Plângere penală depusă de ministrul Energiei pentru înșelăciune cu deepfake. Românilor li se promiteau pe Facebook 9000 de lei cu investiţii false la Enel

Plângere penală depusă de ministrul Energiei pentru înșelăciune cu deepfake. Românilor li se promiteau pe Facebook 9000 de lei cu investiţii false la Enel

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat luni, 22 ianuarie, că a depus o plângere penală la Parchet, după ce pe o pagină de Facebook a fost postat un video deepfake, creat cu inteligența artificială, în care i s-au folosit imaginea și vocea pentru a se crea un clip fals în care el „promova” o schemă de investiţii inexistente a companiei Enel.

„Fiecare investitor va putea primi incredibila sumă de 9000 de lei pe lună, graţie platformei de investistiţii inovatoare de la Enel”, spunea ministrul Sebastian Burduja în videoclipul fals, realizat cu tehnologia deepfake.

„În data de 19 ianuarie 2024, pe pagină falsă de Facebook denumită HTPPY, a fost postat un videoclip deepfake în care am fost reprezentat promovând fals o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL. Videoclipul a folosit în mod fraudulos imaginea mea și vocea mea pentru a convinge publicul să investească într-o platformă fictivă. Această acțiune nu doar că a înșelat publicul, dar a și denigrat reputația mea și a instituției Ministerului Energiei”, a transmis Burduja, pe site-ul Ministerului Energiei.

El a adăugat că tehnologia deepfake, care folosește inteligența artificială pentru a crea secvențe video și audio false din imagini reale, „devine o amenințare tot mai mare la adresa democrației noastre constituționale prin răspândirea dezinformării”.

„Am depus astăzi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva utilizării tehnologiei deepfake pentru înșelarea cetățenilor în achiziționarea de servicii false de investiții în domeniul energiei. Aceste fapte reprezintă infracțiuni grave, nu doar împotriva individului, ci și împotriva securității naționale a României”, a mai scris ministrul Energiei.

El a precizat că nicio companie serioasă nu va solicita plăți prin canale electronice nesigure sau prin linkuri plasate în comentariile postărilor de pe rețelele sociale și că cetățenii trebuie să fie vigilenți și să evite capcanele deepfake, dar și site-urile fictive care solicită transferuri financiare.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *