Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a stat sub el pentru a garanta că întreaga construcție e sigură

Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a stat sub el pentru a garanta că întreaga construcție e sigură

Podul din România se remarcă prin frumusețea sa deosebită, fiind considerat unul dintre cele mai impresionante poduri din lume. Cine este inginerul responsabil de această capodoperă?

Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume

Este vorba despre podul de la Cernavodă, proiectat de tânărului inginer Anghel Saligny. Acest pod impresionant din România traversează fluviul Dunărea, conectând localitățile Fetești și Cernavodă.

În prezent, este considerat a fi unul din cele mai frumoase poduri metalice din lume datorită formei sale elegante și grilajelor intricate. Proiectat la o înălțime de 30 de metri deasupra Dunării, podul permite trecerea vaselor cu cele mai înalte catarge.

Construcția podului a durat 5 ani și a costat aproximativ 35 milioane de lei aur. În prima etapă, acesta a fost intitulat Podul Regele Carol I, după care a fost redenumit în onoarea inginerului său creator, Anghel Saligny.

La început, guvernul român intenționa să angajeze o echipă de peste hotare, organizând un concurs internațional în acest sens. Însă, participanți nu au reușit să îndeplinească cerințele în totalitate, așa că proiectul a fost încredințat tânărului inginer Anghel Saligny, care avea doar 34 de ani.

După ce s-a bătut nitul de argint, Anghel Saligny a stat sub pod pentru a garanta rezistența lui

În septembrie 1895, s-a desfășurat inaugurarea podului într-o ceremonie grandioasă, marcată de sunetele sirenelor vaselor de pe Dunăre și de muzica fanfarei. La acest eveniment deosebit a fost prezent chiar și regele Carol I.

Anghel Saligny, tânărul inginer responsabil pentru proiectarea podului de la Cernavodă, a garantat rezistența construcției cu propria viață.

După ce s-a bătut ultimul nit, un nit de argint, Anghel Saligny a rămas sub pod într-o șalupă alături de muncitori. Au privit cum trenul de încercare, format din 15 locomotive, a traversat podul la o viteză de 60 km/h. A urmat apoi un al doilea tren, care a trecut cu o viteză de 80 km/h.

Potrivit historia.ro, prim-ministrul de atunci, Lascăr Catargiu, i s-a adresat lui Carol I în acele momente memorabile: “Măria Ta! Cu ostașii țării ai învins în câmpiile Bulgariei, iar cu meșterii țării ai îngenuncheat Dunărea.”

Please follow and like us:
Pin Share