Podul lui Ștefan cel Mare intră în proces de restaurare

Podul lui Ștefan cel Mare intră în proces de restaurare

Podul istoric, construit în 1495 la ordinul voievodului Ștefan cel Mare, în satul Negoiești, județul Bacău, va fi supus unui amplu proces de restaurare.

 

Podul are o istorie de peste 500 de ani

 

Podul, înălțat la ordinul domnitorului moldovean Ștefan cel Mare, a supraviețuit secolelor și a servit drept cale de trecere pentru tancurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și pentru traficul greu.

 

Anul trecut, în septembrie, Asociația Monumentum-Ambulanța pentru Monumente a început lucrările de restaurare. La acest proces au contribuit voluntari angajați, meșteri și restauratori, iar autoritățile locale și măicuțele de la Mănăstirea Bogdana, din aceeași comună, au oferit, de asemenea, o mână de ajutor.

 

„Vom continua lucrările de la pod anul acesta, în septembrie. Anul trecut, s-a finalizat doar partea mai dificilă. Vă așteptăm, cu drag, după 17 septembrie”, au transmis reprezentanții Asociației Ambulanța pentru Monumente, pentru adevărul.ro.

 

Care este istoria podului?

 

Podul de piatră construit de Ștefan cel Mare este clasificat ca monument istoric de importanță națională sau universală, fiind desemnat cu categoria A-. Acesta are lungimea de 14 metri, lățimea de 8 metri, înălțimea de 11 metri și deschiderea bolții este de 5,80 metri.

 

În timpul domniei lui Mihai Sturza în 1873, au avut loc mici reparații la pod, iar cea mai amplă renovare s-a realizat între anii 1902 și 1903. În această perioadă, au fost construite două diguri laterale de protecție, unite cu un palier în scări, realizat din bolovani.

 

Între anii 1959 și 1962, autoritățile au modificat cursul șoselei pentru a evita două treceri la nivel peste calea ferată paralelă. Deși podul a rămas fără utilitate, fiind folosit doar de localnici, au fost efectuate intervenții în 1982 și 2004, cu ocazia comemorării lui Ștefan cel Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *