Podul peste Dunăre de la Brăila, inaugurat oficial, cu acces interzis pentru bicicliști și pietoni. „Are o anumită înălțime, sunt curenți de aer”

Podul peste Dunăre de la Brăila, inaugurat oficial, cu acces interzis pentru bicicliști și pietoni. „Are o anumită înălțime, sunt curenți de aer”

Podul peste Dunăre de la Brăila va fi dat în circulaţie joi, 6 iulie, însă cu acces doar pentru mașini, nu și pentru bicicliști sau pietoni, a declarat purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Șerbănescu, pentru Libertatea.

Cu toate că podul de la Brăila este prevăzut cu trotuare de câte 2,80 metri lățime, acestea vor fi exclusiv pentru mentenanța și întreținerea construcției, a explicat acesta.

„Ca să ne înțelegem: podul este în afara localităților. Ca atare, nu a fost conceput pentru circulație pietonală și de biciclete. Deci, nu există piste dedicate, dar a fost prevăzut, prin proiect, cu trotuare de întreținere, largi de aproape 3 metri fiecare, care tehnic permit deplasarea și pietonală, și cu biciclete. Dar acest lucru va fi interzis pentru că podul are o anumită înălțime, sunt curenți de aer, pe scurt, sunt riscuri. Este vorba despre rațiuni de siguranță”, a declarat oficialul CNAIR.

El a precizat că podul, care are șoseaua la 38 de metri înălțime, a fost gândit „să ofere confort și siguranță traficului rutier”, iar accesul bicicletelor și pietonilor va fi permis doar în anumite condiții, care vor fi excepții.

Dacă sunt curse cicliste sau maratoane, atunci se poate folosi calea de rulare. De exemplu, dacă se face maratonul Brăilei sau un tur ciclist, atunci da, se poate închide podul pentru mașini. Dar, repet, fiind pod în afara localității, nu există obligația să fie prevăzut cu piste dedicate pietonilor și bicicliștilor și de aceea accesul lor va fi interzis.

Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR, pentru Libertatea:

Supranumit Golden Gate de România, podul peste Dunăre de la Brăila va fi dat în circulaţie joi, 6 iulie, mai întâi pe varianta Măcin, iar până la sfârșitul anului va fi dată în folosință și varianta Jijila.

Pentru început, circulația mașinilor se va face între orele 6.00 și 21.00, urmând ca noaptea să fie închisă circulatia pentru demontarea macaralele și altor utilaje folosite la construcție. În weekend, se va circula pe pod 24 din 24 de ore, a precizat Alin Șerbănescu pentru Libertatea.

Lucrările la podul suspendat care leagă Tulcea de Brăila au început acum 5 ani. Contractul a fost semnat în ianuarie 2018, iar termenul inițial de finalizare a fost 2021. Ulterior, au fost avansate mai multe termene, care însă nu au fost respectate. În total, costurile s-au ridicat la aproximativ 500 de milioane de euro.

Pe podul Golden Gate din SUA se merge cu bicicleta la 67 de metri înălțime

Podul care leagă orașul San Francisco de orașul Sausalito a fost inaugurat în 1937. În prima zi a dării în folosință, podul a fost deschis numai pietonilor. În acea zi, numită „Ziua Pietonilor”, a fost traversat de 200.000 de persoane.

Podul Golden Gate din SUA. Foto: Hepta

Podul din SUA, care are o lungime totală de 2.737 metri, este o atracție turistică emblematică, mulți bicicliști din San Francisco folosindu-l ca punct de plecare pentru excursii mai lungi cu bicicleta în North Bay și Marin. Aceștia merg cu bicicleta la o înălțime de 67 de metri. Traficul pietonilor și bicicliștilor este permis acolo numai pe trotuare și numai pe timpul zilei.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *