Politico: Grecia şi Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot

Politico: Grecia şi Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot

A început cursa pentru a trimite baterii de apărare antiaeriană în Ucraina, dar se pare că acestea nu vor veni din Spania sau Grecia, scrie Politico, citat de News.ro. În cursul zilei de astăzi, aproximativ 50 de ţări se vor întâlni prin videoconferinţă pentru discuţii conduse de SUA cu privire la coordonarea ajutorului militar suplimentar pentru Ucraina.

Madridul nu va redistribui unul dintre cele trei sisteme Patriot ale sale către Ucraina, a relatat vineri publicaţia spaniolă El Pais. Spania va trimite doar un număr mic de rachete Patriot în Ucraina, ca răspuns la presiunea exercitată de aliaţii din UE şi NATO pentru a trimite mai mult ajutor militar Kievului, notează publicaţia spaniolă.

Spania a exclus livrarea de lansatoare antiaeriene Patriot, dar că va furniza armatei ucrainene rachete pentru acest sistem, a scris El Pais, care citează surse guvernamentale sub protecţia anonimatului.

„Transferul unui număr mic de rachete a venit după ce Ministerul Apărării a refuzat să predea Ucrainei bateria pe care o are desfăşurată din 2013 la graniţa turco-siriană. Va fi un număr foarte limitat, deoarece rezerva de război spaniolă este de aproximativ 50 de unităţi, iar interceptoarele sunt foarte scumpe”, au explicat sursele El Pais, potrivit Reuters.

Spania are trei baterii Patriot, pe care le-a cumpărat la mâna a doua din Germania în 2004 şi 2014, potrivit El Pais.

Aliaţii au sperat că Spania ar putea fi unul dintre donatori. Între timp însă, şi Atena a refuzat să promită un sistem, având în vedere preocupările sale de securitate legate de Turcia.

„Grecia nu va trimite S-300 sau Patriot în Ucraina”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis în timpul unui interviu acordat joi seara târziu postului naţional Skai TV, potrivit Reuters.

În ultimele zile, presa elenă relatase că ar putea fi posibil un acord de schimb, prin care Statele Unite ar fi de acord să înlocuiască fie un sistem Patriot cu baza la Atena, fie un sistem S-300 din epoca sovietică, aflat în repaus, staţionat pe insula Creta, astfel încât acestea să poată fi trimise în Ucraina. „Am fost întrebaţi şi am explicat de ce nu putem face acest lucru”, a declarat Mitsotakis, explicând că sistemele sunt „esenţiale pentru capacitatea (proprie) de descurajare”.

Ucraina are nevoie de cel puţin şapte baterii de sisteme de apărare aeriană

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa este departe de a avea cel puţin şapte baterii de sisteme de apărare aeriană de înaltă calitate pentru a lansa rachetele necesare protejării oraşelor şi infrastructurii esenţiale de atacurile ruseşti.

Germania, care a promis Ucrainei trei dintre bateriile sale Patriot, a condus demersul de a face lobby pe lângă alte ţări pentru a dona sistemele lor nefolosite. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat săptămâna aceasta că „se aşteaptă” ca ţările să facă acest angajament, adăugând că „nu poate înţelege” refuzul unor ţări precum Spania şi Grecia.

Luni, miniştrii Uniunii Europene au declarat că analizează cum să ofere mai multă apărare aeriană Ucrainei, dar nu au făcut promisiuni concrete privind sistemele Patriot, pe care Kievul le apreciază cel mai mult.

În cursul zilei de astăzi, aproximativ 50 de ţări se vor întâlni prin videoconferinţă pentru discuţii conduse de SUA privind ajutorul internaţional pentru Ucraina. Alături de Spania, Grecia şi Germania, Ţările de Jos, România şi Polonia au sisteme Patriot în stocurile lor, notează Politico.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *