Politico: Ucraina riscă să rămână în întuneric, iar UE fără o sursă vitală de gaze, după ce rușii au început să varieze bombardamentele. Care este „scenariul de groază”

Politico: Ucraina riscă să rămână în întuneric, iar UE fără o sursă vitală de gaze, după ce rușii au început să varieze bombardamentele. Care este „scenariul de groază”

Ruinele bombardate ale termocentralei Tripilska, din apropierea capitalei ucrainene Kiev – principalul producător de energie electrică pentru milioane de oameni regiunile Kiev, Cerkasî şi Jîtomîr- sunt un simbol al unei schimbări devastatoare care are loc în Ucraina. În ultimele săptămâni, Rusia a început să provoace pagube mult mai grave sistemului energetic ucrainean, nu numai prin distrugerea unor termocentrale, ci și prin atacarea vastelor instalații subterane de stocare a gazelor naturale pe care UE s-a bazat iarna trecută pentru a evita propriile penurii de energie, scrie joi, 18 aprilie, Politico.

Este o schimbare față de ultimii doi ani, când Moscova și armata sa invadatoare au vizat în principal transformatoarele de energie ale Ucrainei, componentele care transferă energia de la un circuit la altul. Astfel de atacuri au provocat daune, dar piesele puteau fi rapid reparate sau înlocuite.

Acum, când centrale de generare a energiei electrice în ansamblul lor au devenit ținta rușilor, reparațiile vor dura ani de zile. Iar atacurile asupra depozitelor de stocare a gazelor ar putea priva Europa de un plan de rezervă esențial.

“Termocentralele noastre au fost atacate de 48 de ori în ultimele șase luni, dar, fără îndoială, atacurile Rusiei din ultimele săptămâni au fost cele mai grave după începutul invaziei pe scară largă, în 2022”, a declarat Maxim Timchenko, directorul general al celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK, pentru publicația de la Bruxelles.

Compania, a spus el, a pierdut acum aproape 80% din capacitatea sa de generare a energiei electrice.

Rezultatele sunt îngrijorătoare – și nu doar pentru Ucraina. Oficialii de acolo sunt îngrijorați de modul în care ucrainenii vor trece iarna cu luminile și încălzirea aprinse. Apărarea antiaeriană a Ucrainei este la limită, spun oficialii, ceea ce face din ce în ce mai dificilă oprirea “ploii” de rachete asupra infrastructurii energetice. Din păcate, nici nu există multe piese de schimb ușor de procurat pentru aceste centrale lovite.

Apoi, mai există și repercusiunile din Europa. Iarna trecută, Ucraina a oferit rețeaua sa de depozitare a gazului comercianților europeni, care și-au făcut frenetic rezerve în cazul în care Rusia ar fi oprit livrările atunci când temperatura ar fi scăzut. Acum, Rusia vizează și această rețea, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la faptul dacă UE este pregătită cu soluții alternative.

“Rușii au încercat să folosească energia ca o armă nu doar împotriva Ucrainei, ci împotriva întregii lumi”, a declarat Oleg Ustenko, un economist ucrainean care până de curând a fost consilier principal al președintelui Volodimir Zelenski. “Aceasta este o provocare pentru noi, dar și pentru Europa”, a adăugat el.

“Efecte economice dramatice”

Aceasta reprezintă o evoluție descurajantă într-un domeniu care, până de curând, era o sursă de optimism pentru Ucraina.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, Ucraina se prezenta ca un centru energetic pentru Europa, lăudându-se că exporta zilnic aproximativ 1 milion de euro în energie electrică către vecinii săi vestici. Acum, balanța financiară s-a inversat, Kievul golindu-și bugetul precar pentru a importa energie, în timp ce se străduiește să evite pene de curent și să alimenteze o industrie de armament pe timp de război.

“Există o presiune enormă, în special în regiuni precum Harkov, unde toate activele noastre principale au fost atacate cu rachete și încercăm să restabilim cât mai multă energie posibilă, în timp ce adversarul întreprinde din ce în ce mai multe atacuri noi”, a declarat, într-un interviu, Volodimir Kudrytskyi, directorul general al operatorului rețelei electrice de stat Ukrenergo.

“Sunt sigur că vom reuși să repunem rețeaua în funcțiune”, a adăugat el, “dar generarea de energie pare să fie principala problemă”.

Potrivit lui Timchenko, doar sprijinul aliaților Ucrainei poate salva rețeaua din fața unor distrugeri și mai mari.

“Din păcate, apărarea pasivă instalată de DTEK – cum ar fi blocurile de beton și sacii de nisip – a avut un efect limitat împotriva acestor atacuri de precizie”, a spus el. “Avem nevoie urgentă de o apărare antiaeriană mai puternică pentru a salva și proteja sistemul energetic al Ucrainei”, a precizat directorul DTEK.

De la începutul noului val de bombardamente, în martie, Kievul le-a cerut partenerilor săi să își intensifice eforturile și să ajute țara să își apere infrastructura.

Vorbind în urma bombardamentului de joia trecută asupra termocentralei Tripilska, președintele Volodimir Zelenski a declarat: “11 rachete au zburat spre ea. Le-am distrus pe primele șapte; alte patru au distrus centrala. De ce? Pentru că nu mai existau rachete ucrainene – am rămas fără toate rachetele care protejau Tripilska”. “Avem nevoie de apărare antiaeriană şi alt sprijin pentru apărare, nu de ochi închişi şi discuţii lungi”, a scris el pe Telegram, adresându-se aliaţilor occidentali care susţin Ucraina în războiul cu Rusia.

Deocamdată, însă, pachetul de ajutor critic pentru Ucraina este blocat în Congresul SUA, un impas care durează deja de luni de zile la Washington.

Luni, ministrul ucrainean al energiei, German Galușchenko, a purtat discuții de urgență la Bruxelles cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în timp ce situația continua să se deterioreze. Potrivit unui oficial ucrainean care are cunoștință despre discuții, ministrul s-a concentrat pe “pașii și asistența internațională suplimentară necesară pentru a sprijini sistemul energetic al Ucrainei – cu prioritate principală pe asigurarea unei apărări antiaeriene mai bune”.

Deși Germania a confirmat în weekend că va livra Ucrainei o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot, mulți consideră că acest lucru este prea puțin și prea târziu, în urma atacurilor care au privat țara de independența ei energetică. Acum, în loc să ajute UE să scape de dependența ei de combustibilii fosili ruși prin furnizarea de energie electrică ieftină, Kievul mai poate doar spera că vecinii săi îl vor ajuta să țină lumina aprinsă în următoarele câteva luni și, poate, ani.

“Acest lucru are efecte economice dramatice”, a declarat Ustenko. “Este foarte puțin probabil că vom putea continua exporturile și probabil că vom fi nevoiți să importăm electricitate”, a mai spus economistul.

Pentru a înrăutăți situația, a adăugat el, înmulțirea atacurilor riscă să-i descurajeze pe investitorii privați de care Ucraina are nevoie pentru a-și moderniza rețeaua asediată și pentru a lansa proiecte mai mici de energie regenerabilă, care vor fi mai greu de vizat de ruși.

Temeri legate de aprovizionarea Europei cu gaze

Problemele energetice ale Ucrainei devin din ce în ce mai mult și problemele energetice ale Europei.

Săptămâna trecută, Rusia a semnalat o posibilă nouă etapă în asaltul său asupra sistemului energetic ucrainean, lovind două situri legate de rețeaua subterană de stocare a gazelor naturale din Ucraina.

Facilitățile subterane de gaze au fost cruciale pentru eforturile energetice ale Europei iarna trecută, comercianții depozitând acolo miliarde de metri cubi de combustibil în caz de penurie acută. Capacitatea suplimentară de stocare a permis țărilor UE să aibă acces ușor la rezerve și a permis companiilor să stocheze excesul de combustibil pe care, altfel, nu ar fi avut unde să îl depoziteze și pe care ar fi fost nevoite să îl vândă, cu pierderi de până la 2 miliarde de euro.

“Ucraina a salvat fundul Europei”, a declarat Aura Sabadus, expertă în domeniul gazelor la firma de informații despre mărfuri ICIS. “Iar tragedia este că gazele pe care le depozitau provin din țări care se opun trimiterii de ajutoare Ucrainei, cea mai mare parte din ele provenind din Ungaria și Slovacia. Și, în cele din urmă, asta se va întoarce împotriva lor”, a explicat ea.

Iar Europa se confruntă cu și mai multă incertitudine privind aprovizionarea cu gaze în viitor. La sfârșitul anului va expira un acord de tranzit care permite Rusiei să livreze gaze către UE prin conducte care trec prin Ucraina, iar Kievul insistă că pactul nu va fi prelungit.

“Scenariul de groază este lipsa instalațiilor de stocare ucrainene în decembrie, fără tranzit”, a spus Sabadus. “Atunci ce facem de fapt? Și chiar pe termen mai lung, cu o abundență uriașă de gaze naturale lichefiate care va veni din SUA și Qatar începând din 2025, ce vom face pentru securitatea aprovizionării?”, se întreabă experta.

Potrivit lui Ustenko, fostul consilier al lui Zelenski, cu cât mai mult timp Occidentul ezită să îi dea Ucrainei sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, cu atât mai rău va fi pentru toți cei implicați.

“Trebuie să ne salvăm țara, să ne salvăm poporul și cu cât mai repede se iau decizii privind rachetele antiaeriene, cu atât mai bine va fi pentru Ucraina și pentru Europa”, a spus el.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *