Postul ar putea duce la schimbări dinamice în creierul uman: Ce au descoperit cercetătorii

Postul ar putea duce la schimbări dinamice în creierul uman: Ce au descoperit cercetătorii

O echipă de cercetători din China a efectuat un studiu asupra efectelor unei diete de tip post asupra creierului uman, descoperind că restricția calorică intermitentă duce la schimbări semnificative atât în intestin, cât și în creier, deschizând noi opțiuni pentru menținerea unei greutăți sănătoase.

Ce au descoperit cercetătorii despre post

În cadrul studiului, 25 de voluntari obezi au fost supuși unei perioade de 62 de zile în care au participat la un program de restricție energetică intermitentă (IER) – un regim care implică controlul atent al aportului caloric și post relativ în unele zile.

Pe lângă faptul că participanții la studiu au pierdut în greutate – 7,6 kilograme sau 7,8% din greutatea lor corporală în medie – au existat și dovezi ale schimbărilor în activitatea regiunilor din creier asociate cu obezitatea, precum și în compoziția bacteriilor intestinale.

„Am arătat că o dietă IER schimbă axa creier-intestin-microbiom uman”, a declarat cercetătorul în domeniul sănătății Qiang Zeng de la al Doilea Centru Medical și Centrul Național de Cercetare Clinică pentru Boli Geriatrice din China, când rezultatele au fost publicate în decembrie 2023.

„Schimbările observate în microbiomul intestinal și în activitatea în regiunile creierului legate de dependență în timpul și după pierderea în greutate sunt extrem de dinamice și cuplate în timp”.

În prezent, nu este clar ce cauzează aceste schimbări sau dacă intestinul influențează creierul sau invers. Cu toate acestea, știm că intestinul și creierul sunt strâns legate, astfel încât tratarea anumitor regiuni ale creierului ar putea fi o modalitate de a controla aportul alimentar.

Schimbările în activitatea creierului, observate prin scanările de rezonanță magnetică funcțională (fMRI), au fost în regiuni cunoscute pentru a fi importante în reglarea apetitului și a dependenței – inclusiv girusul orbital frontal inferior. În plus, schimbările microbiomului intestinal, analizate prin probe de fecale și măsurători ale sângelui, au fost legate de anumite regiuni ale creierului.

Legătura cu creierul

De exemplu, bacteriile Coprococcus și Eubacterium hallii au fost asociate negativ cu activitatea în girusul orbital frontal inferior stâng, o zonă implicată în funcția executivă, inclusiv voința noastră în ceea ce privește aportul alimentar.

„Se crede că microbiomul intestinal comunică cu creierul într-un mod complex, bidirecțional”, a declarat medicul specialist Xiaoning Wang de la Centrul Clinic de Stat pentru Geriatrie din China.

„Microbiomul produce neurotransmițători și neurotoxine care ajung la creier prin nervi și circulația sângelui. La rândul său, creierul controlează comportamentul alimentar, în timp ce substanțele nutritive din dieta noastră schimbă compoziția microbiomului intestinal.”

Se estimează că peste un miliard de oameni din întreaga lume sunt acum considerați obezi, ceea ce duce la un risc crescut pentru o multitudine de probleme de sănătate diferite, de la cancer la boli de inimă. Aflând mai multe despre modul în care creierul și intestinul nostru depind unul de celălalt ar putea face o diferență imensă în prevenirea și reducerea eficientă a obezității.

„Următoarea întrebare care trebuie să fie răspunsă este mecanismul precis prin care microbiomul intestinal și creierul comunică la persoanele obeze, inclusiv în timpul pierderii în greutate”, a declarat cercetătorul biomedical Liming Wang de la Academia Chineză de Științe.

„Ce microbiom intestinal și regiuni ale creierului sunt critice pentru pierderea în greutate și menținerea unei greutăți sănătoase?”, se întreabă, în final, cercetătorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *