Postul Sfinților Petru și Pavel 2023

Postul Sfinților Petru și Pavel se mai numește și postul Sâmpetru și este rânduit de Biserica Ortodoxă în cinstea Apostolilor Petru și Pavel și a obiceiului acestora de a posti. În 2023, postul Sfinților Petru și Pavel începe pe 20 iunie.

Despre postul Sfinților Petru și Pavel

Acest post este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sâmpetrului. Este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi in amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante, informează crestinortodox.ro.

Postul Sfinților Petru și Pavel se mai numea în trecut și Postul Cincizecimii, iar asta datorită darurilor pe care Sfântul Duh le-a făcut Sfinților Apostoli.

S-a vorbit despre Postul Sfinților Petru și Pavel încă din secolul IV d. Hr. Despre asta a vorbit și Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului și Leon cel Mare. Deși la început acest post se ținea doar în cercurile monahale, a ajuns încet să fie extinse și în rândurile credincioșilor. 

Postul Sfinților Petru și Pavel nu are niciodată o dată fixă, iar asta pentru că se stabilește în funcție de data Paștelui. El începe mereu în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, adică prima duminică după Rusalii.

Pentru a se calcula durata acestui post se calculează numărul de zile de la data Învierii, inclusiv aceasta, până la 3 mai, iar rezultatul înseamnă că atât va dura acest post. 

Când este postul Sfinților Petru și Pavel în 2023

În 2023, postul Sfinților Petru și Pavel începe în data de 20 iunie și se încheie pe data de 28 iunie, înainte de sărbătoarea Sfinții Petru și Pavel, pe data de 29 iunie.

Postul Sfinților Petru și Pavel are dată schimbătoare și se calculează în funcție de data Paștelui. De regulă, postul începe în lunea dupa Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii. Se întâmplă însă ca Paștele să fie sărbătorit după data de 1 mai, iar atunci, Duminica Tuturor Sfințilot pică după 29 iunie, data la care se sărbătoresc Sfinții Petru și Pavel, mai scrie crestinortodox.ro.

Când se întâmplă că Duminica Tuturor Sfinţior să fie după 29 iunie, Postul Sfinților Petru și Pavel ar trebui să se desfiinţeze. Așa s-a întâmplat în anii 1945 și 1956, când Învierea a fost prăznuită pe 6 mai. În cele doua cazuri, Sfântul Sinod a hotărât să se ţină trei zile de post înaintea sărbătorii Sfinților Apostoli. O situație similară s-a petrecut și în anul 1983, când s-au sărbătorit Sfintele Paști pe 8 mai, iar Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost de numai două zile, 27-28 iunie.

Atunci când Învierea Domnului este prăznuită mai tărziu de 1 mai nu mai rămân suficiente zile pentru post. Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis că Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel să aibă măcar 7 zile chiar dacă, în baza calculelor Pascaliei, el ar dura mai puțin de o săptămână. Aceasta decizie a Sfanțului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane cu nr. 5721 din 10 iunie 2015 este menționată în Anuarul Liturgic și Tipiconal pe anul 2019, apărut la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxa.

În zilele de sâmbătă și duminică, în post, este dezlegare la pește. De asemenea, și pe data de 24 iunie, credincioșii au voie să consume pește, pentru că se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În acest an, 24 iunie pică într-o zi de sâmbătă.

Dacă în zilele de luni, marți și joi se sărbătorește un sfânt cu cruce neagră în calendar ortodox 2023, va fi și atunci dezlegare de pește.

Dacă o astfel de sărbătoare pică într-o zi de miercuri sau vineri, credincioșii au voie să consume ulei și vin, iar dacă Sfinții Petru și Pavel cad într-o zi de miercuri sau vineri, în aceste zile va fi dezlegare la pește, vin și ulei. 

Când este dezlegare la pește în Postul Sfinților Petru și Pavel

Anul acesta, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sau Sânzienele, sărbătoare cu dată fixă în calendarul ortodox, cade în postul Sfinților Petru și Pavel. De aceea, Biserica Ortodoxă a decis ca pe 24 iunie să fie dezlegare la pește, vin și ulei. De asemenea, duminică, 25 iunie, va fi dezlegare la pește. Este dezlegare la peşte și în zilele de 15, 17, 18 şi 22 iunie.

Semnificația postului Sfinților Petru și Pavel 

Acest post se ține pentru a cinsti darurile Sfântului Duh, care s-a pogorât peste cei doi apostoli la Cincizecime. Poate dura de la 8 până la 42 de zile. 

Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, Sfântul Petru se numea Simon și venea din orașul Betsaida Galileii, în nordul Țării Sfinte.  Petru era pescar, la fel ca fratele lui, Andrei. Cei doi au fost ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul, iar Petru a propovăduit Evanghelia lui Hristos în Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia și Roma.

Sfântul Pavel, pe numele lui Saul, înainte de convertirea de pe drumul Damascului, a predicat Evanghelia evreilor și păgânilor.  El este considerat cel mai important teolog al Bisericii din toate timpurile. Cei doi apostoli sunt considerați ocrotitorii celor care se află în închisoare, iar asta pentru că ei înțeleg greșelile în fața lui Dumnezeu.

Petru s-a lepădat de Hristos și Pavel i-a prigonit pe creștini, înainte de a lua drumul credinței creștine. 

Postul înseamnă abținerea de la consumul de alimente cu proveniență animală. Este menit să curețe atât organismul, cât și spiritul. În această perioadă, oamenii reflectă mai mult asupra credinței lor și este o perioadă încărcată de spiritualitate, regăsirea cu Dumnezeu și curățirea spiritului și corpului. 

Postul îndeamnă la cumpătare și întărește legătura cu Dumnezeu. Este un exercițiu de voință și în Biblie există mai multe exemple de oameni care s-au conectat cu Dumnezeu prin post.

Însuși Hristos, înainte de a vesti Evanghelia, a mers în pustiu și a postit timp de 40 de zile și 40 de nopți, iar apoi a început să vestească sosirea împărăției lui Dumnezeu. 

De ce este benefic postul

Sfântul Vasile cel Mare a vorbit despre post, spunând cât este de benefic pentru oricine. 

„Postul păzește pruncii, face curat pe tânăr, umple de vrednicie pe bătrân, căci părul alb, împodobit cu postul, este mai vrednic de respect. Postul este pentru femei podoaba cea mai potrivită, este frâu pentru oamenii în floarea vârstei, ocrotitorul căsniciei, păzitorul fecioriei.

Acestea sunt binefacerile pe care le aduce postul în fiecare casă. Dar pentru ca postul să fie vrednic de laudă, nu-i de ajuns să ne înfrânăm numai de la mâncăruri; trebuie să postim post primit și bineplăcut lui Dumnezeu.

Iar postul adevărat este înstrăinarea de păcat, înfrânarea limbii, oprirea mâniei, îndepărtarea de pofte, de bârfeli, de minciună, de jurământ strâmb. Lipsa acestora este post adevărat. În ele stă postul cel bun.”

Ce să mănânci în post

Poți să consumi în post orice fel de legume, de la năut, linte, fasole, mazăre, cartofi, porumb, ceapă, morcovi, ardei gras, vinete, dovlecei, roșii, castraveți, păstăi de fasole, avocado, țelină, păstârnac și multe altele. 

În plus, poți consuma nuci, precum migdale, alune de pădure, fistic, caju sau arahide. Ele conțin grăsimi benefice, fibre și vitamine. 

Poți consuma semințe de in, semințe de chia, dovleac, floarea soarelui, de susan sau de mac. Conțin omega 3 și proteine.

Poți consuma cereale precum ovăz, secară, orez, hrișcă, quinoa sau amaranth. Ele sunt ideale pentru senzația de sațietate. 

Poți consuma fructe uscate precum merișoare, goji, stafide sau smochine, dar și proaspete, precum mere, pere, banane, caise, piersici și alte fructe și legume de sezon. 

În plus, poți face diverse salate cu spanac, varză, valeriană, năsturel, rucola sau salată iceberg. 

Și condimentele sunt permise, la fel ca și ierburile aromatice. Poți consuma ghimbir, chimen, turmeric, voia, scorțișoară, usturoi, piper, busioc, cimbru, rozmarin, pătrunjel sau oregano. 

Ca uleiuri, poți folosi ulei de avocado, tahini, ulei de floarea soarelui sau de măsline, cocos ori susan. 

Este bine să ții cont că în perioada de post este bine să nu exagerezi cu mâncarea. Ai nevoie de un stomac ușor, iar în această perioadă contează foarte mult latura spirituală. 

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel

În ziua de Sânpetru, în mai multe zone ale țării, credincioșii merg la biserică cu mere, colaci și miere, pentru a fi sfințite. După slujbă, toate bucatele se împart oamenilor nevoiași, în memoria celor care nu mai sunt printre noi.
Se spune că, în ziua de sărbătoare, la miezul nopții, cerul se deschide și, pentru câteva secunde, Sfântul Petru poate fi zărit pentru o clipă, așezat în dreapta Tatălui.
Sfântul Petru indică și miezul verii agrare, sau perioada secerișului. Sfântul Petru este cunoscut și patronul agriculturii sau răspunzătorul de recolte.
În această zi, se spune că este bine ca, în orice gospodărie să se calce ceapa și usturoiul, pentru a avea parte de recolte din belșug.

Superstiții de Sânpetru

Se spune că, în această zi, pentru a alunga spiritele rele, este bine să porți usturoi și pelin în buzunar.
În această zi de sărbătoare nu este bine să muncești în grădină. Se spune că, Sfântul Petru se supără pe cei care fac treabă și aruncă cu tunete și grindină peste culturi.
Până pe data de 29 iunie, nu este bine să scuturi merele. Altfel, o să cadă cu grindină.
Pentru a se feri de boli, femeile nu au voie să mănânce mere până în această zi.
Dacă tună în ziua de Sfinții Petru și Pavel, nucile și alunele nu vor avea miez și vor fi viermănoase.

Rugăciune către Sfinții Petru și Pavel

Această rugăcine se rostește în fiecare zi din postul Sfinților Apostoli pentru curățarea spirituală și apropierea de divinitate. 

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine. Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin. Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin. Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.

Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *