Premieră după 1990: șase luni fără director civil la SRI, decizia este la Klaus Iohannis. „Cea mai lungă perioadă în care un militar conduce Serviciul”

Premieră după 1990: șase luni fără director civil la SRI, decizia este la Klaus Iohannis. „Cea mai lungă perioadă în care un militar conduce Serviciul”

Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu nu au avut discuția decisivă privind instalarea unui nou director civil în fruntea SRI, deoarece președintele amână să vină cu o propunere către Parlament, susțin surse politice pentru Libertatea. Eduard Hellvig a demisionat din fruntea Serviciului în iulie 2023.

Serviciul Român de Informații (SRI) ar trebui să fie condus de un director cu rang de ministru, numit de Parlament la propunerea președintelui României. 

Directorul civil, votat în forul legislativ, este secondat, potrivit legii, de un prim-adjunct – pentru zona de informații-operațiuni și de trei adjuncți.

Componenta civilă lipsește, însă, din fruntea SRI de peste șase luni.

Legea oferă președintelui Iohannis puterea de a fi cel care inițiază procedura de instalare a unui nou șef civil al SRI, dar dă și Parlamentului, implicit majorității din forul legislativ, dreptul de a respinge propunerea venită de la Palatul Cotroceni.

În condițiile actuale, președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu (PSD) ar trebui să ajungă la un acord pentru viitorul nume care va conduce SRI sau pot amâna tacit procedura după alegerile prezidențiale de la finalul acestui an. Practic, pentru ca viitorul președinte să fie cel care propune viitorul șef al Serviciului.

Iohannis nu poate instala un nou director SRI fără un acord cu Ciolacu

„Mingea este la președinte, care a refuzat să deschidă subiectul după demisia lui Hellvig. Nu a existat vreo discuție între Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu despre viitorul șef al SRI. Fără aprobarea PSD și PNL, conducerea civilă nu poate să fie instalată”, au declarat surse politice pentru Libertatea.

Relația PNL – Iohannis este caracterizată drept „foarte bună” de liberali, iar poziția partidului nu o contrazice pe cea a președintelui.

În tabăra liberală, subiectul legat de conducerea SRI este foarte puțin discutat, toți liderii așteptând mutarea care va veni de la Palatul Cotroceni, au precizat surse din conducerea PNL pentru Libertatea.

Singura dilemă rămâne la social-democrați.

Premierul Marcel Ciolacu, membru în CSAT, nu a deschis nici el subiectul în discuțiile avute cu președintele Klaus Iohannis, potrivit surselor citate.

„Ciolacu așteaptă ca Iohannis să facă prima mișcare, să vină cu propunerea, așa cum scrie în lege. Dacă nu o face până la finalul mandatului, care oricum este în 2024, se poate ajunge la o soluție de compromis să rămână actuala conducere militară. Ciolacu nu a dat vreun semn că este nerăbdător să fie instalat un nou șef la SRI sub mandatul lui Iohannis. Poate așteaptă să îl numească viitorul președinte”, au precizat sursele politice citate.

Parlamentul se află în vacanță în luna ianuarie, astfel că șansele unui numiri se amână pentru începutul sesiunii parlamentare din 1 februarie.

Președintele Iohannis a cerut „un pic de timp de pregătire”. Generalii conduc SRI

Este o premieră după 1990 ca șeful SRI să fie, pentru mai mult de șase luni, un militar și nu un civil. 

Florian Coldea, fost director interimar al SRI, a îndeplinit funcția pentru perioade scurte: 20 iulie 2006 – 4 octombrie 2006 și 27 ianuarie 2015 – 18 februarie 2015.

Eduard Hellvig a demisionat din fruntea Serviciului Român de Informații pe 3 iulie 2023 cu justificarea că nu este bine pentru democrație ca „o persoană să concentreze expunere la informație secretă pentru un timp îndelungat”. Fostul director al Serviciului îndeplinea funcția din 2015.

Eduard Hellvig / Hepta

După șase luni de la acest moment, SRI nu are în fruntea sa un director civil, ci o echipă formată din generali. Generalul Răzvan Ionescu este director interimar, adjunct este general-locotenent Cristian Bizadea, general-locotenent Adrian Ciocîrlan și general-locotenent Gheorghe-Stancu Răducu.

Generalul Răzvan Ionescu ocupă acum funcția de director interimar. Foto: SRI

„Sunt oameni destoinici, oameni extraordinari prin ceea ce fac pentru România”, îi caracterizează pe cei trei generali șeful Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, liberalul Ioan Cristian Chirteș. Adaugă că se întâlnește cu ei de două luni pe lună, dar subiectul unei conduceri civile nu a fost abordat. 

Președintele Klaus Iohannis a făcut o promisiune, pe 11 iulie 2023.

„SRI nu poate rămâne fără conducere, dar sigur că necesită un pic de timp de pregătire până când să facem următorul pas”, afirma președintele, fără să precizeze cât înseamnă „un pic de timp”.

Conducerea SRI după 1990

Virgil Măgureanu: 26 mai 1990 – 25 aprilie 1997
Costin Georgescu 30 mai 1997 – decembrie 2000
Radu Timofte: 7 februarie 2001 – 20 iulie 2006
Florian Coldea: 20 iulie 2006 – 4 octombrie 2006
George Maior: 4 octombrie 2006 – 27 ianuarie 2015
Florian Coldea:  27 ianuarie 2015 – 18 februarie 2015
Eduard Hellvig: 19 februarie 2015 – 3 iulie 2023

Conducerea civilă apără democrația, este bine pentru sănătatea democrației”

„Conducerea civilă a unui serviciu de informații e necesară oricând pentru a apăra cuvântul de democrație și libertăți ale indivizilor. Este normal ca directorul să fie civil. Este bine pentru sănătatea democrației din România să existe conducere civilă asupra tuturor serviciilor de informații”, susține președintele Comisiei parlamentare, liberalul Ioan Cristian Chirteș, cel care are ca misiune să controleze tocmai activitatea SRI.

Cristian-Ioan Chirteș / Facebook

Senatorul crede că societatea românească nu este deranjată de situație, dar subliniază că gradul de democrație pentru o societate depinde și de modul în care societatea civilă urmărește modul în care se aplică legile și Constituția.

„Este foarte curios, dar dacă se va pune o întrebare dacă românii au nevoie de securitate comparativ cu drepturi și libertăți, o să rămâneți surprins că nevoia de securitate este mult mai pregnantă”, crede Chirteș.

Are însă o promisiune.

„La prima întrunire, voi ridica problema în partid. Voi informa conducerea și voi cere un orizont de timp în care se poate rezolva această problemă: numirea unui director civil la SRI”, a declarat senatorul pentru Libertatea.

Este puțin probabil ca un director civil să fie propus până la prezidențiale”

Profesorul Cristian Pîrvulescu spune că termenul pentru numirea unui nou director civil la SRI este „deja foarte lung, dar poate noi avem altă percepție despre timp decât președintele Iohannis”.

„Odată ce am intrat în anul electoral, este din ce în ce mai puțin probabil ca un director civil să fie propus. Asta înseamnă că viitorul președinte va avea toate șansele să o facă. Devine din ce în ce mai plauzibil acest scenariu”, crede politologul.

Profesorul Cristian Pîrvulescu | Inquam Photos / Ilona Andrei

El prezintă două posibile variante pentru care s-a ajuns în această situație.

„Președintele poate nu a găsit o soluție de compromis, poate nu a existat un acord din partea PSD. Înseamnă că vom avea cea mai lungă perioadă de după 1990 în care un militar conduce SRI. S-a întâmplat la SIE, dar niciodată la SRI. Poate genera tensiuni și suspiciuni. Puterea pe care un ofițer o are pune mari semne de întrebare”, remarcă profesorul Cristian Pârvulescu.

Atrage atenția că raporturile de forțe în interiorul SRI se pot schimba dacă este menținută un an și jumătate o conducere militară, iar controlul civil asupra serviciilor secrete este esențial. Pârvulescu remarcă că partidele politice nu au un apetit pentru a solicita numirea unui director civil la SRI.

„AUR vede numai avantaje, un civil poate complica acțiunile Alianței, pe când un ofițer ar putea simpatiza. Este evident că în cultura de organizație a serviciilor secrete românești există o suspiciune față de Occident, păstrată de la veche securitate. Cred că această libertate dată extremei drepte din România, dincolo de toate limitele constituționale, este tolerată de serviciile secrete, care au totuși niște compartimente care ar trebui să asigure apărarea constituției”, este poziția profesorului Pârvulescu.

Precedentul de la SIE

În timpul mandatului lui Klaus Iohannis, Serviciul de Informații Externe (SIE) a funcționat o lungă perioadă fără o conducere civilă. Generalul Silviu Predoiu a ocupat între 2014 și 2015, dar și între 2016 și 2018 rolul de director interimar al SIE.

Conducerea SPP este asigurată neîntrerupt din 2005 de Lucian Pahonțu.

SIE: Silviu Predoiu: 20 iulie 2006 – 4 octombrie 2006                       19 martie 2007 – 5 decembrie 2007     8 februarie 2012 – 27 februarie 2012

                             22 septembrie 2014 – 30 iunie 2015

                             26 septembrie 2016 – 3 iulie 2018

Gabriel Vlase – 4 iulie 2018 – prezent

SPP: Lucian Pahonțu 7 decembrie 2005 – prezent

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *