Premieră: Elveția, condamnată la CEDO pentru măsuri insuficiente pentru combaterea schimbărilor climatice

Premieră: Elveția, condamnată la CEDO pentru măsuri insuficiente pentru combaterea schimbărilor climatice

Cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului a condamnat marți, 9 aprilie, Elveția pentru încălcarea Convenției privind drepturile omului, prin inacțiunea sa în fața schimbărilor climatice. Decizia vine după ce o asociație a femeilor elvețiene în vârstă a reclamat că eforturile insuficiente ale guvernului de a combate schimbările climatice le pun viața în pericol, transmit Reuters, France24 și BBC.

Este pentru prima dată când CEDO se pronunță împotriva unui stat în privința inacțiunii pentru combaterea schimbărilor climatice.

Decizia instanței europene cu privire la acest caz poate influența legislația din toată Europa și nu numai, creând un precedent pentru modul în care unele instanțe tratează numărul tot mai mare al litigiilor climatice argumentate pe baza încălcării drepturilor omului, notează Reuters.

„Senioarele în sprijinul protecţiei climei”

Hotărârea CEDO dă câștig de cauză plângerii intentate de peste 2.000 de femei, majoritatea de 70 de ani, reunite în asociația elvețiană „Senioarele în sprijinul protecţiei climei”, care au reclamat în demersul lor că eşecul autorităţilor elveţiene de a reduce efectele schimbărilor climatice are un impact negativ asupra vieții şi sănătăţii lor. Femeile au spus nu pot ieși din casă în timpul valurilor de caniculă.

Președintele camerei CEDO, Siofra O’Leary, a declarat că guvernul elvețian a încălcat dreptul uman la viața privată și de familie prin eșecul său de a adopta măsuri suficiente pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Aici sunt incluse eșecul de a cuantifica, printr-un buget de carbon sau alte măsuri, limitări pentru emisiile naționale de gaze cu efect de seră”, a declarat O’Leary în sala de judecată.

Ea a subliniat, de asemenea, că guvernul elvețian nu și-a respectat obiectivele asumate pentru reducerea emisiilor de carbon și că nu a implementat măsuri care să asigure că atingerea țintelor va fi respectată.

Alte două cereri similare au fost respinse

În același timp, CEDO a respins alte două cazuri similare, unul intentat de un fost primar francez împotriva guvernului de la Paris și un altul înaintat de un grup de 6 tineri din Portugalia intentat împotriva a 32 de state.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *