Premieră istorică în SUA: trei ramuri ale armatei americane nu au comandanți confirmați de Senat. Nominalizările, blocate de un republican

Premieră istorică în SUA: trei ramuri ale armatei americane nu au comandanți confirmați de Senat. Nominalizările, blocate de un republican

Marina SUA a devenit luni, 14 august, cea de-a treia ramură a armatei americane care nu are un lider confirmat de Senat, o premieră în istorie, în contextul în care un senator republican continuă să blocheze nominalizările militare, informează Reuters.

Șeful în retragere al operațiunilor navale, amiralul Mike Gilday, a renunțat luni la comandă. Marina, Armata (forțele terestre) și Corpul de Marină (pușcașii marini) sunt acum toate fără un comandat confirmat de Senatul SUA.

„Este o situație fără precedent. Este inutil. Și este nesigur”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în cadrul ceremoniei de retragere a lui Gilday, eveniment care a avut loc la Academia Navală din Annapolis, Maryland.

Senatorul republican Tommy Tuberville, care reprezintă statul Alabama, a blocat sute de nominalizări militare, afirmând că Pentagonul folosește în mod necorespunzător fonduri guvernamentale pentru a acoperi costurile de deplasare ale militarilor, pentru persoanele aflate în întreținerea acestora și pentru femeile din armata SUA care apelează la întreruperi de sarcină.

„Acest blocaj de amploare subminează pregătirea militară a Americii. Împiedică și capacitatea noastră de a ne păstra cei mai buni ofițeri și răscolește viețile prea multor familii de militari americani”, a adăugat Austin.

Pentagonul a anunțat facilități pentru femeile soldat, după limitarea dreptului la avort

Președintele Joe Biden a nominalizat-o pe amiralul Lisa Franchetti la conducerea Marinei, un pas istoric, care ar sparge o barieră de gen în armata americană. Franchetti ar urma să devină prima femeie care să comande Marina SUA și să devină membru al Șefilor de Stat Major – dacă și când Senatul o va confirma. Până atunci, ea va conduce Marina în calitate de interimar.

După ce Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat anul trecut hotărârea istorică Roe vs Wade din 1973, care recunoaște dreptul constituțional la avort, Pentagonul a anunțat că va acoperi costurile de deplasare pentru femeile din armată care doresc să facă avort și că le va oferi, în plus, până la 21 de zile libere.

Mai multe state americane au limitat dreptul la avort, după ce a fost anulată hotărârea Roe vs Wade, iar armata susține că femeile aflate în serviciul militar nu pot alege locul în care sunt staționate.

Aprobarea de către Senat a promovărilor militare se face de obicei fără probleme. Gestul lui Tuberville nu poate împiedica Senatul american, în care democrații dețin în prezent majoritatea, să voteze orice promovare, dar poate încetini drastic procesul.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *