Premierul Ucrainei, în vizită oficială în România. Care este agenda discuțiilor pe care le va avea cu Marcel Ciolacu

Premierul Ucrainei, în vizită oficială în România. Care este agenda discuțiilor pe care le va avea cu Marcel Ciolacu

Tranzitul de cereale din Ucraina pe teritoriul României, protejarea fermierilor români și drepturile minorității române din Ucraina se află pe agenda discuțiilor pe care premierul ucrainean Denis Smihal le va avea vineri cu Marcel Ciolacu cu ocazia unei vizite pe care o efectuează la București. Întâlnirea a fost confirmată de premierul român în debutul ședinței de guvern de vineri.

„Vom discuta aspecte care țin de securitatea regională în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, vom aborda și eforturile noastre în ce privește tranzitul cerealelor ucrainene pentru asigurea accesului la hrană la nivel mondial, dar și chestiuni care țin de agenda bilaterală pentru protejarea fermierilor români și repspectarea drepturilor minorităților române din Ucraina”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.

Retragerea Rusiei din acordul pentru tranzitul sigur al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră a obligat Ucraina să caute noi alternative pentru a-și putea transporta cerealele.

Oficialii din România, Ucraina, UE și SUA discută acum despre sporirea volumului de cereale exportate. După o întâlnire de vineri a oficialilor europeni și americani în Galați, James O’Brien, coordonatorul pentru sancțiuni al administrației Biden, a declarat că volumul de cereale ucrainene exportate prin Dunăre „va fi mai mult decât dublu”.

De altfel, New York Times relata că „Sulina e ca o autostradă” întrucât canalul a ajuns o rută vitală pentru grânele ucrainene, sub umbrela NATO.

În urmă cu o săptămână, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu declara că România dublează capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina, până la 4 milioane de tone lunar.

Transportul crescut al cerealelor din Ucraina prin România poate aduce și câteva aspecte negative, dacă o parte din cerealele tranzitate ar rămâne pentru hrana românilor și, prin urmare, stocurile interne ar putea fi afectate.

De asemenea, fermierii din România ar putea avea de suferit dacă se fac importuri de cereale ieftine din Ucraina. Concret, dacă cerealele din Ucraina sunt mai ieftine decât cele din România, fermierii români ar putea avea dificultăți în a-și vinde producția la prețuri competitive. Discuții similare au avut și la începutul acestui an, iar UE a aprobat interzicerea importurile de cereale ucrainene în mai multe state, inclusiv România.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *