Prima femeie inginer din lume a fost o româncă. Refuzată de toate universitățile din România, Elisa Leonida Zamfirescu a mers să studieze în Germania

Prima femeie inginer din lume a fost o româncă. Refuzată de toate universitățile din România, Elisa Leonida Zamfirescu a mers să studieze în Germania

Prima femeie inginer din lume a fost o româncă. Refuzată de toate universitățile din România, Elisa Leonida Zamfirescu a mers să studieze în Germania. Este nimeni alta decât sora inginerului Dimitrie Leonida.

Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer de pe glob. S-a născut în România, unde nu a fost acceptată la facultate. A învățat în Germania

Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer de pe glob. S-a născut în România, unde nu a fost acceptată la facultate. A învățat în Germania, unde a plecat în anul 1909 fiind mânată de dorința de a-și urma visul.

Nicio universitate din țara noastră nu a acceptat-o pe motiv că este femeie și că rolul său este acela de a găti. Lucrurile nu au mers pe roze nici în străinătate, unde s-a lovit, de asemenea, de prejudecăţi bine înrădăcinate cu privire la rolul femeilor în societate.

S-a înscris la Academia Regală Tehnică din Berlin, însă nu a intrat prea ușor. Decanul Hoffman, cel care conducea școala tehnică, a încercat să o convingă că rolul femeii este la bucătărie, după cum avea să povestească chiar ea în jurnalul personal.

Așadar, admiterea la Academia Regală Tehnică din Berlin nu s-a dovedit deloc simplă. Din fericire, a fost acceptată și a urmat cursurile școlii unde erau înscriși numai bărbați. A continuat să se lupte cu prejudecățile și pe parcursul facultății.

În cele din urmă, Elisa Leonida Zamfirescu a devenit prima femeie inginer din lume. Sora inginerului Dimitrie Leonida a fost mai târziu profesor, dar și şefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României.

Elisa Leonida Zamfirescu, cea mai silitoare elevă

Elisa Leonida Zamfirescu a fost cea mai silitoare elevă de la Academia Regală Tehnică din Berlin, Germania. Numele său a făcut înconjurul presei atunci când a terminat studiile. În 1912, ziarul Minerva îi dedica un articol.

Titlul care apărea la momentul respectiv era „Elisa Leonida, prima femeie inginer din țara noastră și din Germania”. După ce a devenit cunoscută a primit mai multe oferte de muncă de la firme mari din străinătate, dar a preferat să revină în țară.

„O compatrioată a noastră, domnișoara Elisa Leonida, în loc să studieze Literele sau Medicina, sau mai rău, Dreptul, a studiat ingineria la Charlottemburg. În inginerie viitorul femeilor e mare, domnișoara Elisa Leonida a trecut cu deosebit succes examenul final, obținând diploma de inginer” (ziarul „Minerva”, 1912), scrie Adevărul.

Prima inginer femeie din lume s-a angajat la laboratorul Institutului Geologic Român din București. Românca a lucrat ca laborant până la izbucnirea Primului Război Mondial, când a plecat pe front cu organizația Crucea Roșie.

Cine a fost Elisa Leonida Zamfirescu

Elisa Leonida Zamfirescu s-a născut la Galați, pe 10 noiembrie 1887, într-o familie de intelectuali. A avut 10 frați, toți având cariere excepționale. Cel mai cunoscut pe plan mondial a fost sculptorul Gheorghe Leonida, renumit pentru chipul celebrei statui a lui Iisus.

Statuia este construită pe muntele Corcovado, din Rio de Janeiro (Brazilia). Multe dintre lucrările artistului se găsesc la Muzeul de Artă din Bucureşti, precum şi la Castelul Bran. Ele au fost donate de sculptor familiei regale, cu care familia sa avea strânse legături.

Un alt frate cunoscut este inginerul Dimitrie Leonida. A fost nevoită să se mute des din cauza meseriei pe care o avea tatăl său, Anastase Leonida, de formație militar. Mama sa s-a numit Matilda Gill. A studiat clasele primare la școala din Galați.

Și-a continuat cursurile la Școala Centrală de Fete din București. După liceu s-a înscris la Școala de Poduri și Șosele din București, dar a fost respinsă din cauza faptului că era femeie. În plan personal, s-a căsătorit în timpul Primului Război Mondial cu inginerul Constantin Zamfirescu.

Cei doi s-a cunoscut pe front. Elisa Leonida Zamfirescu și-a unit destinul cu partenerul de viață în anul 1918, la nuntă fiind prezentă și Regina Maria. După război a continuat să lucreze la Institutul Geologic. A condus mai multe laboratoare de analize geologice.

Prima inginer femeie din lume s-a preocupat de analiza apei potabile, a diverselor minerale, petrol, gaze, cărbuni, bituminide solide, roci de construcție și de prepararea minereurilor. A semnat 85.000 buletine de analize de-a lungul carierei sale. A ieșit la pensie la 75 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *