Prima navă care a reușit să iasă pe noul coridor creat de Ucraina în Marea Neagră, în ciuda blocajului rusesc

Prima navă care a reușit să iasă pe noul coridor creat de Ucraina în Marea Neagră, în ciuda blocajului rusesc

Moscova a avertizat că navele care operează în regiune sunt ținte legitime, dar Joseph Schulte, navă cu proprietari din Germania și China, a ajuns la destinație în Turcia după ce a străbătut coridorul fără să întâmpine probleme, relatează Politico.

Platforma MarineTraffic arată că navă de marfă cu o lungime de circa 300 de metri, sub pavilion Hong Kong, a ajuns în strâmtoarea Bosfor din Turcia la primele ore ale zilei de vineri, în timp ce martorii oculari raportează că au văzut-o sosind în apele turcești.

Nava a rămas blocată în portul Odesa, din sudul Ucrainei, timp de un an și jumătate, sosind acolo cu o zi înainte ca Moscova să declanșeze invazia pe scară largă.

Călătoria este prima în baza unui „coridor umanitar” susținut de Kiev, conceput pentru a garanta trecerea în siguranță prin apele presărate de mine ale Mării Negre. Potrivit marinei ucrainene, banda de navigație va fi „folosită în principal pentru navele civile care se află în porturile ucrainene Chornomorsk, Odesa și Pivdenni de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei”.

Infrastructura maritimă a Ucrainei a fost supusă unui bombardament puternic după ce Rusia s-a retras luna trecută unilateral dintr-un acord de cereale intermediat de ONU, care a permis ca 32,9 milioane de tone de produse alimentare să părăsească porturile Ucrainei.

De atunci, forțele Moscovei și-au intensificat amenințările împotriva navelor care operează în apele internaționale. „Toate navele care navighează în apele Mării Negre către porturile ucrainene vor fi considerate potențiali transportatori de mărfuri militare”, a precizat Moscova. Până acum a refuzat să recunoască coridorul de transport al Kievului.

Ministerul rus al Apărării a confirmat marți că a tras focuri de avertizare către Şükrü Okan, o navă de marfă civilă sub pavilion Palau, aflată în apropiere de granița maritimă a Turciei, în timp ce o înregistrare video difuzată de oficiali a arătat că trupele urcau la bord pentru a verifica nava și a interoga echipajul.

La începutul acestei săptămâni, fostul comandant suprem al NATO în Europa, amiralul James Stavridis, a declarat pentru Politico că tactica Moscovei ar putea forța alianța să intervină.

„Dacă Rusia începe să captureze nave sau încearcă să le sperie, cred că NATO va răspunde probabil sprijinind un coridor umanitar pentru transport maritim”, a spus Stavridis.

Tensiunile din Marea Neagră au escaladat dramatic de când Rusia s-a retras unilateral dintr-un acord ONU privind exportul cerealelor ucrainene în iulie și a avertizat că navele care călătoresc spre porturile ucrainene ar putea fi considerate ținte militare.

În semn de răspuns, Ucraina s-a arătat, la rândul ei, dispusă să amenințe exporturile energetice rusești, printr-un atac maritim cu drone asupra unui petrolier, și a declarat că apele din jurul porturilor rusești de la Marea Neagră vor deveni „zone cu risc de război”, începând cu 23 august.

La rândul său, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a acuzat Rusia de „acțiuni periculoase și de escaladare în Marea Neagră”. NATO a adăugat că a „intensificat supravegherea și recunoașterea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă și drone”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *