Primul ajutor în cazul supradozelor de medicamente la copii – Ce simptome trebuie urmărite de părinți

Primul ajutor în cazul supradozelor de medicamente la copii – Ce simptome trebuie urmărite de părinți

 

Lipsa supravegherii copiilor, precum și lăsarea la îndemâna acestora a medicamentelor și substanțelor toxice îi poate costa viața pe aceștia.

Înghițirea accidentală a supradozelor de medicamente este frecventă în rândul copiilor. Aceștia nu sunt conștienți de pericolul în care se află atunci când aleg să înghită sau să mestece pastilele pe care le găsesc.

Curiozitatea specifică vârstei, dar și lipsa capacitățîi de a recunoaște produsele îi fac să confunde pastilele cu bomboane și medicamentele lichide cu sucuri și nu mai țin cont de cantitatea consumată. Dacă acestea au și un gust plăcut, cum sunt majoritatea dintre siropurile destinate copiilor, atunci aceștia pot consuma și o sticlă întreagă, ceea ce duce, din nefericire, la deces.

 

Care sunt SIMPTOMELE supradozajului cu medicamente la copii

 

Dacă aceștia sunt suficient de mari, pot fi întrebați rapid în legătură cu ce anume și în ce cantități au consumat în momentul în care sunt prinși asupra faptului.

Dacă sunt prea mici și nu pot comunica aceste informații, atunci părinții trebuie să urmărească o serie de simptome specifice:

– schimbări bruște ale semnelor vitale (puls, respirație, tensiune arterială, temperatura corporală);- stare de comă;- somnolență;- confuzie;- transpirație rece sau dimpotrivă, piele fierbinte și uscată;- crampe abdominale;- greață sau vărsături;- diaree.

Severitatea acestor simptome, precum și afectarea unor organe vitale – plămâni, inima, rinichi, ficat etc – depinde de cantitatea și tipul de medicament ingerat de copii.

 

Măsuri de PRIM AJUTOR în cazul unei supradoze de medicamente la copii

 

Primul lucru pe care trebuie să îl facă părinții când suspectează o supradoză de medicamente la copii este să sune la 112 și să solicite o ambulanță sau să meargă la cel mai apropiat spital de urgență.

Cu cât se reacționează mai repede, cu atât cresc șansele de a salva viață celor mici. În cazul în care își pierd cunoștință sau au semne vitale extrem de slabe, părinții trebuie să fie pregătiți să acorde primul ajutor – tehnici de resuscitare cardiopulmonara sau ventilație artificială (respirație gură la gură). Trebuie monitorizate în permanentă semnele vitale.

Toate informațiile legate de tipul, cantitatea și timpul care a trecut de la ingerarea medicamentelor sunt esențiale pentru medici, pentru a salva viață copilului. Chiar dacă nu se cunosc foarte multe date, trebuie precizate măcar suspiciunile pe care părinții le au după inspectarea casei și găsirea flacoanelor deschise.

Sursa

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *